Foto: Promo

USPEH

TINEJDŽER I NATURŠČIK JOVAN GINIĆ ODUŠEVIO PUBLIKU U KANU: Sjajne kritike za film sniman u školi Vladislav Ribnikar na VRAČARU

Kultura

Film "Lost Country" Vladimira Perišića premijerno je prikazan na 76. Kanskom festivalu, u okviru takmičarskog programa "Nedelja kritike". Bioskopska sala "Miramar", u kojoj je održana projekcija, bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a Perišić i njegova ekipa nagrađeni su dugim i srdačnim aplauzom.

Vidno zadovoljni reditelj primio je tom prilikom i brojne čestitke od filmskih profesionalaca i ljubitelja sedme umetnosti, a karte za sve projekcije ovog ostvarenja odavno su rasprodate na Kanskom festivalu.

foto: Filmski centar Srbije

Pored Perišića, publici su se poklonili i drugi članovi ekipe: Alis Vinokur (scenaristkinja), mladi glumci Jovan Ginić i Miodrag Jovanović, koji tumače glavne likove, Ankica Jurić Tilić (hrvatska koproducentkinja filma) i hrvatski glumci Marija Škaričić i Dušan Valentić. Ipak, Jasna Đuričić nije mogla da prisustvuje projekciji zbog snimanja nove serije.

Svetski filmski kritičari su potvrdili važnost i savremenost teme koju obrađuje ovo ostvarenje, bez obzira na vremenski period u kome se radnja odvija, a posebne pohvale dobio je mladi Jovan Ginić.

- Iako je radnja smeštena pre skoro 30 godina, film je aktuelan i budi nemir. Naturščik Jovan Ginić je sjajan u svojoj ulozi, a svoju ljupkost i šarm sjajno koristi. Film je s vremena na vreme preterano opterećen simboličkim slikama i scenama. Stefan, koji je slep za "zločine" svoje majke, ima trenutak spoznaje za vreme pregleda kod optičara.

Ruže na trpezarijskom stolu venu i padaju kako u vladi počinje trulež. A kadriranje naglašava podelu, stavljajući Stefana u vizuelne kutije, koje ga odvajaju od prijatelja i porodice. Posebno je upečatljiv kadar pred kraj filma. Svevideće oči vlasti su svuda - navodi se u kritici ovog ostvarenja na sajtu Skrindejli.

Sniman u "Ribnikaru"

"Lost Country" je sniman u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar", u kojoj je 3. maja izvršen masakr. Reditelj Vladimir Perišić je za Novu S rekao da se u filmu pojavljuju neki učenici te škole, a da je čuvar Dragan Vlahović, koji je jedan od žrtava, ekipi bio velika pomoć tokom snimanja.

Radnja filma prati petnaestogodišnjeg dečaka koji u Beogradu 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočavajući se sa činjenicom da je njegova majka (Jasna Đuričić) saučesnica korumpirane vlasti.

foto: Promo

- Pre svega, ovo je intimna porodična drama. Ali i politički triler s tačke gledišta dečaka. Film istražuje pitanje dvostruke lojalnosti - prema majci i jednom moralnom imperativu. Stefanov lik vodi sam, u žaru događaja, najtežu revoluciju: prihvatanje neprihvatljivog, suočavanje sa stvarnošću sveta iz kojeg dolazi, svoje porodice - rekao je reditelj za Kurir.

foto: Promo

Film je nastao u koprodukciji Francuske, Srbije, Luksemburga i Hrvatske i predstavlja jedini film iz ovog dela Evrope u ovogodišnjim kanskim programima. Nastanak ovog ostvarenja podržao je FCS na konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

(Kurir.rs)

Bonus video: