SRBIJA POSLE ŠEST GODINA U KANU Perišić za Kurir: Film smo snimili sa naturščicima i sve se odvija na Vračaru! Evo šta kažu KOLEGE
Foto: Promo

Podvig

SRBIJA POSLE ŠEST GODINA U KANU Perišić za Kurir: Film smo snimili sa naturščicima i sve se odvija na Vračaru! Evo šta kažu KOLEGE

Kultura -

Film "Lost Country" koscenariste i reditelja Vladimira Perišića biće premijerno prikazan u okviru takmičarske selekcije "Nedelja kritike" filmskog festivala u Kanu, koja se održava od 16. do 27. maja. Srbija će nakon šest godina imati predstavnika u jednom od zvaničnih programa u Kanu, saopštili su iz Filmskog centra Srbije. Perišić je prošao selekciju filmova iz celog sveta i izabran je kao jedini iz ovog dela Evrope.

Film nas vraća u 1996, kada, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima u Srbiji, petnaestogodišnji Stefan prolazi kroz sopstvenu revoluciju. Suočava se sa činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji.

Jasna Đuričić
foto: ATA images

Glavne uloge u filmu tumače Jovan Ginić i Jasna Đuričić, uz Miodraga Jovanovića, Dušana Valentića, Borisa Isakovića, Lazara Kocića, Anu Simeunović, Mariju Škaričić i Pavla Čemerikića.

- Čast nam je što je film ušao u jednu od selekcija Kanskog festivala i radujem se premijeri u Kanu. Film smo snimali s naturščicima i profesionalnim glumcima - kao i moj prethodni - i ceo film se odvija u jednoj opštini - na Vračaru. Nadam se da će film učiniti vidljivim jedan deo stvarnosti koji ne postoji u našoj kinematografiji. Dodatno, svetska premijera u Kanu nam je od posebnog značaja i zbog finansija, kako bismo završili kopiju filma - kaže Perišić za Kurir.

Lost Country
foto: Promo

Program "Nedelja kritike" ovog proleća će biti održan po 62. put, i to od 17. do 25. maja. Kao i u slučaju višestruko nagrađivanog ostvarenja ovog reditelja "Obični ljudi", Perišić je i ovog puta ostvario saradnju sa Alis Vinokur, scenaristkinjom zapaženog filma "Mustang". Direktorke fotografije su Sara Blum i Luis Botkaj. Film je sniman na 16 mm traci, montirao ga je Marsijal Salomon, a za zvuk su bili zaduženi Roman Dimni i Olivije Goanar.

Perišićev prvenac "Obični ljudi" iz 2009. svetsku premijeru je imao upravo u programu "Nedelja kritike" Kanskog filmskog festivala te godine. Nakon studija književnosti na Paris VII, Vladimir Perišić je diplomirao filmsku režiju na La Femisu. Njegov diplomski film "Dremano oko" prikazan je u okviru selekcije Kinofondacija na festivalu u Kanu 2003. Sa kratkim filmom "Our Shadows Will" dao je doprinos kolektivnom filmskom ostvarenju "Mostovi Sarajeva", prikazanom u okviru oficijalne selekcije Kanskog festivala 2014. "Lost Country" je njegov drugi igrani film.

Lost Country
foto: Promo

Film "Lost Country" podržan je na poslednjem konkursu Filmskog centra Srbije, dok mu je podršku pružilo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Podržali su ga Art frans sinema, CNC, Luksemburg film fund i Hrvatski audio-vizuelni centar.

Snežana van Hauvelingen
foto: Dragan Vildović

Snežana van Hauvelingen (producent): Moramo negovati autore kao što je Perišić

- Vlada je jedan od nekoliko naših reditelja koji može da dođe do selekcije najprestižnijeg svetskog festivala. Filmski centar Srbije treba posebno da neguje i podržava autore poput Perišića, ali je za sada ovo uspeh pojedinaca, a ne sistemske podrške. Čestitam reditelju i scenaristi Vladimiru Perišiću, glumcima i ekipi filma.

Srdan Golubović
foto: Marina Lopičić

Srdan Golubović (reditelj): Veliki uspeh srpskog filma

- Od filma "Teret" Ognjena Glavonjića mi nismo imali film u Kanu. Posebno je važno što je ovo već Vladin četvrti film koji će biti prikazan ovom najvećem filmskom festivalu. Mi nismo često prisutni u Kanu, ali jesmo na drugim filmskim smotrama i svako učešće jedne male kinematografije kao što je naša zato je veliki uspeh.

Kurir.rs

Bonus video:

02:41

NOVA SRPSKA SERIJA U INOSTRANSTVU! Zlatni dečko ima šansu da bude predstavljen CELOM SVETU (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track