Foto: Printscreen/Index.hr

rojevi pčela u najužem centru grada!

NAJEZDA PČELA U CENTRU BEOGRADA! Ukoliko ih ugledate OVO NIPOŠTO ne radite! U gradu se nalazi BLIZU 3.000 ODBEGLIH ROJEVA!

Beograd

Roj pčela, viđen na Bulevaru kralja Aleksandra zabrinuo je mnoge naše sugrađane. Zbog učestale pojave ovih insekata, telefon beogradskih udruženja pčelara je usijan. Kako su pčele dospele u gradsku sredinu, kako da se ponašamo kada naletimo na njih i koga da pozovemo istraživala je novinarka Kurira Ana Silađi.

foto: Kurir televizija

Kada nam se roj pčela nastani u kući, automobilskoj gumi, ili ako naletimo na njih na putu do posla mnogi od nas se uspaniče. Najbolje bi bilo da nam se ne desi, a ako dođe do toga najvažnije je da ostanemo pribrani, savetuju pčelari, koji imaju pune ruke posla, naročito u periodu od maja do jula.

foto: Kurir televizija

- Pčela nije agresivna, ona štiti stanište koje ugrozite, odnosno košnicu, ona će se logično braniti i može da vas ubode. Nemojte prilaziti, probajte da stupite u kontakt sa nekim od pčelara, možete da pozovete nas, ali većina nas je u ovom periodu na svojim pčelinjacima - Stanko Rajić iz Beogradsko udruženje pčelara.

Iz udruženja pčelara Beograda apeluju na gradske vlasti da im obezbede resurse i formiraju tim koji bi reagovao u ovakvim situacijama, jer zbog toga što dnevno prime na desetine poziva nisu uvek u mogućnosti da izađu na teren. Inače, na rojenja pčela, između ostalog utiču i vremenski uslovi, tačnije obilne padavine koje su poslednjih dana u Srbiji učestale, a uskoro se očekuje stabilizacija vremena.

foto: Kurir televizija

- Što se tiče temperatura one bi već krajem meseca bile oko 30 stepeni, neki prosek bi u poslednjoj nedelji juna bio između 27 i 31 stepen, a što se tiče padavina u narednih desetak dana ostaje ovakav tip vremena - Goran Mihajlović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Da pčele u gradu nisu neuobičajena pojava svedoči i podatak Beogradskog udruženja pčelara da u gradu živi više od 3.000 odbeglih rojeva pčela. Zato ako ovih dana naiđete ne paničiti i nipošto ih nemojte ubijati, već pozovite pčelare. Ne zaboravite da je pčela najkorisniji insekt i oprašivač i da više od 70 odsto gajenih biljaka, koje se koriste u ishrani ljudi zavisi direktno od njih. Ana Silađi, Kurir televizija.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.