Foto: Kurir TV, Shutterstock, ilustracija

užas

JEZIVO! PRAVE SPISKOVE DECE ZA DIREKTNU OTMICU! Generalni sekretar IBSSA upozorava: Kad ne mogu preko interneta kreću u LOV UŽIVO!

Društvo

Pre samo četiri dana u centru Beograda, u Bulevaru Despota Stefana, u poslepodnevnim satima, pokušana je otmica dece, trogodišnje devojčice i dečaka od samo godinu i po dana, od strane dvojice muškaraca. Devojčica i njen mlađ brat bili su sa majkom i starijom sestrom koje su heroji ove priče.

Ovim povodom u jutarnjem programu Kurir televizije gostovala je Maja Raković, generalni sekretar „IBSSA-Biroa za borbu protiv trgovine ljudima“ , a preko vibera se uključila Maja Atanasković, advokat u Fondaciji Tijana Jurić.

foto: Kurir Televizija

- Zaista postoji mnogo slučajeva pokušaja direktne otmice dace sa kojima s srećemo u praksi. Uglavnom se to događa u prisustvu majke kada je ona sa još jednim detetom pored. Svi koriste tu nemoć ženske osobe koja u pratnji ima dva ili tri deteta - rekla je Raković i dodala:

- Postoji potreba za tačno određenim uzrastom ili polom. Kada je reč o trgovini ljudima postoji tačno kako dete treba da izgleda: koliko godina, pol, koja boja kose, očiju i td. Onda kreće lov jer vi takvo dete ne možete pronaći na društvenim mrežama, niti u kafiću. To ni slučaj samo u našoj zemlji već i u svetu. Bile su brojne prijave i slučajevi otmica dece kada su u šetnji sa bakom ili dekom ili kada maloletno dete od recimo 12 godina u kolicima vozi mlađeg brata ili sestru. Dete tog uzrasta nije sposobno ni sebe da zaštiti, a kamoli decu u kolicima.

Atanasković je rekla kako se trenutno intenzivno radi na implementaciji sistema Amer alert.

foto: Kurir Televizija

- Radna grupa za uvođenje amber alerta zakonsku regulativu privodi kraju kao i tehničku podršku. Očekujemo da će biti uveden do novembra ove godine - rekla je Atanasković i podsetila kako ovaj sistem funkcioniše:

- Suština amber alerta jeste brza reakcija i brza potraga za nestalim detetom. Velika široka populacija se obaveštava o svim detaljima vezanim za nestanak maloletne osobe. Istog trenutka bi trebalo da se prekinu svi redovni radio i televizijski pogrami. Daju se obaveštanja gde je dete nestalo, šta je imalo obučeno i kog je uzrasta. Naslovne strane novina obaveštavaju gde je poslednji put dete viđeno i u koje je doba nestalo. Cilj je da široke mase budu upoznate blagovremeno sa što više detalja, kao bi se povećale šanse da ako bilo šta primete to odmah prijave.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.