Foto: Profimedia

akcident

EKOLOG O IZLIVANJU NAFTE U DUNAV: Prisustvo nafte u rečnim tokovima može da izazove ozbiljne posledice! Evo ko je najugroženiji!

Društvo

Nafta koja se izlila na Dunavu kod Čelareva može da prodre do Beograda!

Vanja Petković iz Akademskog centra zaštite životne sredine i održivog razvoja kaže za Kurir da je vrlo moguće da ostaci naftne mrlje prodru do Beograda.

- Kretanje zavisi od mnogih faktora, brzine kretanja vode, toka, spoljnih faktora kao što je vetar. Po dosadašnjim informacija mrlja se kretala sredinom toka Dunava, i nije se kačila za obalu, i zbog brzine toka reke nema nekih značajnih posledica po ekosistem - navodi Petkovićeva.

Vanja Petkovićfoto: Privatna Arhiva

Objašnjava da prisustvo nafte u rečnim tokovima može da izazove ozbiljne posledice:

- Nafta stvara neprobojni prekrivač na površini preko kog ne prodire sunčeva svetlost i vazduh u vodu, čime se onemogućava fotosinteza, ishrana, disanje što dovodi do pomora biljnog i životinjskog sveta. Ptice stradaju, jer ukoliko im se katran zalepi za perje, zbog težine im je onemogućeno letenje i plivanje. Ugljovodonici uzrokuju neposrednu smrt kod mnogih mikroorganizama. Ribe, takođe, stradaju od uticaja nafte, jer s obzirom da dišu na škrge nafta dopire direktno u krvotok.

Sagovornica ističe da je potrebno mnogo godina da se voda očisti od nafte, jer nafta koja se nataloži na dnu može posle mnogo godina da dopre na površinu.

- Ovih dana je toplo, stoga je isparavanje vrlo moguće, a moguće je i da se deo nafte zalepi za obalu. Jako je važno da se osmatra kretanje mrlje i sa kopna i iz vazduha. Vodostaj rečnih voda je trenutno visok i reke se izlivaju u plavna područja, što može dodatno uticati na zagađenje. Derivati nafte se sporo razgrađuju i njihovi sastojci su često otrovniji od same nafte. Nadležni su reagovali na vreme i verujem da će posledice biti izbegnute - zaključila je naša sagovornica.

Kurir.rs/ M. B.

Bonus video: