Foto: Ministarstvo prosvete

vodič

OVO JE DETALJNI VODIČ ZA UPIS NA 3 NAJTRAŽENIJA FAKULTETA U BEOGRADU: Budući brucoši ove nedelje počeli polaganje prijemnih ispita

Društvo

Iz godine u godinu velika je zainteresovanost svršenih srednjoškolaca za upis na Fakultet organizacionih nauka, Pravni i ETF.

Budući brucoši FON-a danas su na Beogradskom sajmu u Halama 1 i 4 polagali prijemni ispit.

- Upis kandidata vršiće se na osnovu redosleda na Konačnoj rang listi kandidata, koja se formira na temelju opšteg uspeha postignutog u srednjem obrazovanju i rezultata prijemnog ispita. Da bi kandidat stekao pravo rangiranja za status studenta koji studira na „teret budžeta“ Republike Srbije mora postići najmanje 51 bod, a za status studenta koji plaća školarinu najmanje 30 bodova - navodi se na sajtu fakulteta i dodaje:

- Upis kandidata počinje 3.7.2023. a prema detaljnom rasporedu upisa koji će biti objavljen 30.6.2023. na oglasnoj tabli i na sajtu.

foto: Zorana Jevtić, Profimedia

Navode i d kandidati koji su stekli pravo upisa, a ne upišu se na vreme, Komisija za upis će nakon isteka vremena predviđenog za upis te kategorije studenata, vršiti prozivku prisutnih kandidata prema redosledu na Konačnoj rang listi i upisati nedostajući broj kandidata za tu kategoriju studiranja na tom studijskom programu.

- Maksimalan broj bodova na Preliminarnoj rang listi koje može postići kandidat je 100. Fakultet organizacionih nauka formira Preliminarnu rang listu kandidata uzimajući u obzir sledeće kriterijume: opšti uspeh postignut u srednjem obrazovanju (do 40 bodova); rezultat prijemnog ispita iz matematike (do 60 bodova ako je kandidat polagao samo test iz matematike ili do 36 bodova ako je polagao i test iz opšte informisanosti); rezultat prijemnog ispita iz opšte informisanosti (do 24 boda) - navodi se na sajtu.

Ističu i da će preliminarna rang lista kandidata biti objavljena 28.6.2023 na sajtu.

foto: Zorana Jevtić

Poseta na prijemnom

Vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević obišao je danas kandidate koji na Beogradskom sajmu polažu prijemni za upis na Fakultet organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. Milićević je zajedno sa dekanom Milanom Martićem budućim brucošima poželeo uspeh na prijemnom i istakao da povećanje broja visokoobrazovanih ljudi i povećanje kvaliteta njihovog obrazovanja predstavlja strateški cilj Srbije, te da je to jedan od najvažnijih uslova za dalji razvoj naše zemlje, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

foto: Ministarstvo prosvete

- Zadovoljstvo mi je što sam danas ovde i što imam priliku poželim sreću kandidatima koji polažu prijemni ispit za upis na studijske programe osnovnih akademskih studija na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. Nadam se da će svi upisati željeni studijski program. Iako znam da je ovo stresan period za sve buduće brucoše, siguran sam da im je srednja škola pružila dovoljno znanja za polaganje prijemnog, rekao je Milićević.

Ministar je naveo da je Vlada Republike Srbije donela odluku da u akademskoj 2023/24. godini finansira studije za 17.822 studenata prve godine studijskih programa osnovnih strukovnih, osnovnih akademskih i integrisanih studija na fakultetima i univerzitetima čiji je osnivač Republika.

Vlada Srbije nastoji da u kontinuitetu unapređuje uslove za studiranje na fakultetima, u prilog tome je i nova savremeno opremljena zgrada Fakulteta organizacionih nauka, koja je otvorena u aprilu prošle godine. U izgradnju novog objekta površine 6.061 kvadrata, uloženo je 9,3 milina evra, proširenjem kapaciteta stvoreni su uslovi za upis većeg broja studenata, pa FON danas može da upiše 590 studenata umesto ranijih 390 studenata na studijskom programu Informacioni sistemi i tehnologija, odnosno 390 studenata na studijskom programu Menadžment i organizacija, što je posebno važno jer je interesovanje za upis na ovaj fakultet iz godine u godinu sve veći, naveo je ministar.

FOTO: Ministarstvo prosvete
FOTO: Ministarstvo prosvete
FOTO: Ministarstvo prosvete

Milićević ke istakao da predstoji veliko ulaganje u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje zgrada fakulteta širom Srbije u poslednjih dvadeset, trideset godina.

Biće to najveći poduhvat u pogledu ulaganja u infrastrukturu ukupno 15 fakulteta u koje će biti uloženo 155 miliona evra, od čega je 95 miliona evra obezbeđeno iz zajma Razvojne banke Saveta Evrope. Ovaj veliki investicioni projekat „Unapređenje univerzitetske infrastrukture“ započet je prošle godine i realizovaće se do 2026. godine, a odnosi se na izgradnju i opremanje novih objekata fakulteta i proširenje postojećih objekata ukupne površine 90.600 m2 - naveo je ministar.

Buduće brucoše, zajedno sa ministrom i dekanom, obišli su i državna sekretarka Marijana Dukić Mijatović i pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Aleksandar Jović.

- Konačna rang lista kandidata biće objavljena 1.07.2023. do 21.00 sati.

Pravni fakultet u Beogradu

Na Pravnom fakultetu u Beogradu budući brucoši sutra polažu prijemni ispit po rasporedu koji će biti naknadno objavljen na sajtu i oglasnoj tabli Fakulteta.

foto: Zorana Jevtić

- Jedinstvena privremena rang lista biće objavljena najkasnije do 1. jula 2023. godine, na sajtu i oglasnoj tabli Fakulteta. Konačna rang lista biće objavljena najkasnije do 6. jula 2023. godine. Upis primljenih kandidata obaviće se na osnovu konačne rang liste, prema rasporedu koji će biti naknadno objavljen na sajtu i oglasnoj tabli Fakulteta - navodi se na sajtu.

Elektrotehnički fakultet ETF u Beogradu

Upis na Elektrotehnički fakultet u Beogradu koji je na vrhu najtraženijih fakulteta obaviće se nakon obavljenog prijemnog ispita i objavljivanja konačnih rezultata, 3. 4 i 5. jula u prostorijama fakulteta.

Kurir.rs

Bonus video: