Foto: Kurir Televizija

TRI SLUČAJA UTAPANJA U SAMO 24 SATA!

ČUVAJTE SE! STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Osim skakanja u vodu FATALNI ISHOD MOGU IZAZVATI I OVA TRI POSTUPKA kojima su mnogi skloni!

Društvo

Za samo 24 sata zabeležena su tri slučajeva utapanja u zemlji i regionu. Među preminulima su i deca. Istraživali smo kako pravilno ući u vodu, bezbedno se kupati i sačuvati glavu?

U vrelim letnjim danima, boravak na bazenu ili plaži, omiljena je zabava kako odraslima tako I deci. Međutim, ova aktivnost nosi s sobom brojne rizike, a najveći od njih je nažalost utapanje, naročito ukoliko se rashlađujete na jezeru ili reci.

foto: Kurir Televizija

Dragan Kerkez iz udruženja spasilaca na vodi Srbije upozorio je da je veoma važno: - Da ne skačete na glavu i da ne isprobavate na jedan pogrešan način gde ste došli I kako ste došli. Ako ste toliko sigurni u sebe i ako ste toliko željni adrenalina, prvo na noge, jer ne znate šta će vas sačekati dole; neravno tlo, neravnomerna dubina. Ne znate koji biljni I životinjski svet se dole nalazi. Neophodno je uzeti u obzir I zdravstveno stanje plivača. Hroničnim pacijentima ne preporučuje se kupanje u najtoplijem delu dana jer je velika temperaturna razlika vode I tela kupača. Postepen ulazak u vodu, to jest priprema kako bi se telo naviklo na temperature vode je od krucijalne važnosti.

foto: Kurir Televizija

- Ulazak u vodu treba da bude postepen, uđete prvo nogama. Pokvasite se sačekate koji minut, uđete do pola, opet sačekate minut dva, pa tek onda uđete. Pri ovako ekstremnim temperaturama skakanje u vodu se ne preporučuje. U tom trenutku se krvni sudovi jako šire zato I dolazi do tih loših događaja po zdravlje - istakla je Milena Turubatović, doktor medicine. Nadležne službe apeluju da u vodu ne ulazite ukoliko ste neposredno pre imali obilan obrok. A ukoliko ste se osmelili da popijete nešto alkoholno na kupalištu, budite svesni da se uticaj tog pića učetvorostručuje.

foto: Kurir Televizija

- U vodu ne ulaziti nepripremljen I pod uticajem alkohola jer to može dovesti do tragičnog ishoda. Prilikom boravka u vodama, ne precenjivati svoje mogućnosti, ne preplivavati reke I jezera, a lica koja nisu sigurna u sebe ili su neplivači o tome obavestiti spasioca na plaži da obrati veću pažnju na Poseban apel na korisnike plovnih objekata da koriste svu zaštitnu opremu prilikom boravka na istim - rekao je Mladen Mladenović, iz ronilačkog voda žandarmerje.

foto: Kurir Televizija

Nadležni savetuju da ne pokušavate da spasete osobu koja se davi, osim ako niste obučeni za to. Umesto toga, bacite plutajući predmet osobi koja je u nevolji, a kada bezbedno izađe iz vode, okrenite je na bok da biste joj pomogli da izbaci vodu koje se nagutala.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.