Foto: Kurir Televizija, EPA/Valdrin Xhemaj

KOSOVO I METOHIJA

"CILJ JE DA SE IZAZOVE SUKOB SRBIJE I NATO" Savetnik ministra odbrane o potezima Kurtija: Protiv njega su potrebne JAKO OŠTRE mere

Politika

Od čega najviše zavisi da li će doći do deeskalacije na severu pokrajine ili bi se mogla pak očekivati radikalizacija Kurtijevih poteza i od čega ili koga najviše zavisi koliko daleko će sa provokacijama Aljbin Kurti biti spreman da ide, ali i zašto nema više razumevanja za naše argumente i stavove od strane zemalja koje su priznale nezavisnost tzv. Kosova?

Sa druge strane,u Briselu ništa novo:Kada bi mogla uslediti sledeća šansa za dijalog?

Gost jutarnjeg programa Kurir televizije na ovu temu bio je specijalni savetnik ministra odbrane Miloša Vučevića Predrag Rajić.

foto: Kurir televizija

- Kurtijevu iracionalnost nesmemo potcenjivati. On je sklon da izaziva sukobe sa državom Srbijom i to u cilju sukoba NATO i države Srbije. Njegov cilj je da započne taj sukob i onda po inerciji očekuje da NATO podrži njega i njegove snage. Slušali smo od međunarodne zajednice kritike na njegov račun, ali samo na verbalnom nivou. Nisam video neke konkretne oštrije reakcije koje bi ubedile Kuritja da se drugačije ponaša.

- Čak i da su takve mere usledile s obzirom na njegov fanatizam mislim da bi ih on ignorisao, tako da mislim da su protiv njega neophodne mnogo oštrije mere kako bi on i njegovi saradnici promenili stav - rekao je Rajić.

Naglasio je da Srbi ne smeju nasedati na provokacije:

- Videli smo da postoj kriza i u Prištini i da on ima problema i u svojoj koaliciji, a da ne govorimo o problemima sa opozicijom. Ono što je za Srbe najvažnije jeste da oni ne nasedaju na provokacije, jer svaki put kada on pokuša da izazove sukob ugrožen je mir i relacije koje mi imamo sa međunarodnom zajednicom i iznad svega i što je najvažnije, ugroženi su sami Srbi.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud