KFOR MORA DA REAGUJE: Na severu KiM su ugroženi mir i stabilnost
Foto: Marina Lopičić

Zoran Milivojević

KFOR MORA DA REAGUJE: Na severu KiM su ugroženi mir i stabilnost

Politika -

Bivši diplomata Zoran Milivojević ocenio je da bi Kfor morao odmah da reaguje i utiče na Prištinu i u političkom i u bezbednosnom smislu kako bi došlo do deeskalacije situacije na Kosovu i Metohiji, jer je potpuno jasno da su na severu KiM ugroženi mir i stabilnost.

Milivojević je povodom posete Briselu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je od generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga zatražio da Alijansa preuzme kontrolu i obezbedi život dostojan čoveka Srbima na KiM, rekao da KFOR-u za odluku da deluje u smislu Rezolucije 1244 nije potrebna dodatna odluka Saveta bezbednosti UN ili nekog drugog tela UN-a, jer je potpuno jasno da su na terenu ugrožen mir i stabilnost.

- Razgovor je bio veoma važan, jer NATO praktično u ime i za račun UN u sastavu KFOR-a obezbeđuje mir i stabilnost na prostoru KiM, a u skladu sa Rezolucijom 1244. Prema tome, to je prava adresa kojoj se treba obratiti imajući u vidu da je situacija na KiM eskalirala i da predstavlja direktnu pretnju miru i stabilnosti na tim prostorima. Prema tome razgovor sa NATO je i opravdan i u pravom trenutku - ocenio je Milivojević.

KFOR, Zubin Potok, Kosovo, KiM
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

On je dodao da se očekuje da KFOR vrši svoj mandat i svoju funkciju u punom smislu i da obezbedi mir i stabilnost.

- Da li će do deeskalacije doći i kako će se NATO ponašati, to ćemo videti. Mislim da to pre svega zavisi od političke volje imajući u vidu da su NATO države članice većinom priznale nezavisnost Kosova i da do sada nisu pokazale političku volju da odlučujuće reaguju prema Prištini - rekao je Milivojević.

On je ocenio da je Priština uzrok eskalacije i da treba očekivati od NATO da preduzmu mere koje bi je sprečile da vrši represiju, koristi policijske snage i dovode u pitanje mir i stabilnost na severu KiM. Kako je objasnio, KFOR predstavlja vojnu silu, koja po glavi sedam povelje UN ima mandat za sprečavanje ugrožavanja mira i stabilnosti, a poseduje i u političkom, ali i u vojnom, mere akcije i mogućnosti da deluje kako bi došlo do deeskalacije.

- To mogu da učine primenom sile. Odstranjivanjem specijalnih snaga ROSU i policijskih snaga koje deluju suprotno Rezoluciji 1244 i suprotno mandatu koje ima KFOR severu KiM. Imaju i dovoljno jaku silu, koju su nedavno pojačali sa 700 turskih vojnika i mogu tu silu da povecaju do onih granica neophodnih za delovanje na terenu - podsetio je Milivojević.

Dodao je da KFOR ima mogućnosti i da politički deluju na Prištinu i onemoguće vladu privremenih prištinskih institucija da primenjuje eskalacione mere.

- Kontrolišu u potpunosti vlast u Prištini u vojnom i bezbednosnom, ali i političkom smislu. Samo je pitanje političke volje i pitanje političke odluke pre svega u Vašingtonu i vrhu NATO - rekao je Milivojević.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja