Foto: Kurir TV, Shutterstock

superćelijske oluje

NEPOGODE SU MOGLE DA BUDU MNOGO GORE! Meteorolog objašnjava šta inače stvaraju superćelijske oluje, čega NA SREĆU nije bilo!

Društvo

Ovih dana svi smo bili svedoci takozvanih superćelijskih oluja. Ono što je zabrinjavajuće kod ovakvih oluja je da stižu brzo, za samo nekoliko minuta od lepog vremena prelazimo u olujni vetar koji za sobom ostavlja veliku materijalnu štetu. Još ako je ovakva oluja praćena gradom, onda su štete zaista ogromne. O stvaranju ovih superćelijskih oluja i o tome da li mogu da se predvide i koliko unapred, govorio je u emisiji Puls Srboije meteorolog Jovanom Čabrilo koji ovakvim olujama ide u susret, a sve možete da pratite na njegovom profilu Vojvodina meteo +.

foto: Kurir Televizija

- Superćelijske oluje su oduvek postojale kako u svetu tako i kod nas. Desilo se da smo u prethodnom periodu imali povoljne atmosferske uslove za njihov nastanak, koje dugo nismo imali. Možda nismo na njih navikli, ali one se dešavaju tokom letnje sezone. Imali smo ih i pre 100 godina. Ono što je neobično je dugačak niz od 10 nestabilnih dana koji nas je zadeseio. Tako smo imali 13. jula oluju , koja je prešla više od 1000km. dok kod jednoćelijskih oluja govorimo samo o desetinama kilometara. - rekao je Čabrilo.

Istakao je da smo imali sreće zbog toga što tokom prethodnih oluja nije padao krupan grad:

- Apsolutno smo imali sreće, one najčešće produkuju grad. U odnosu na druge tipove oluja nastaju u nestabilnoj vazdušnoj struji zbog smicanja vetra po visini tj. naglih promena pravca vetra u visinama.

Objasnio je da superćelijske oluje imaju tri faze i da treba da se ispune tri uslova.

- Za nastanak nestabilnosti potrebno je prisustvo vlage, nestabilne vazdušne mase i toplota. Postoje tri faze - razvojna faza, zrela faza tj. donošenje nepogode i faza raspada, odnosno kraja koja se najkasnije javlja kod superćelijske oluje. Osim krupnog grada, one mogu da donesu i tornado.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video: