Ilustracija, Foto: Youtube Printscreen

ratno vreme

SRBIN MILORAD VODIO HRVATE U ZLOČINAČKOJ OLUJI I PROTERAO SRBE SA OGNJIŠTA: Nije štedeo ni svoje rođake, a onda mu se ovo desilo!

Društvo
> 13:38h

Jedan od onih koji su proterali Srbe sa vekovnih ognjišta u zločinačkoj akciji hrvatske vojske "Oluja" bio je i Milorad Drača, Srbin iz sela Gornje Ceranje kod Benkovca.

U Hrvatskoj vojsci i policiji, po zvaničnim podacima MORH, bilo je 8.642 pripadnika srpske nacionalnosti, što je, kako navode tamošnji mediji, ekvivalent pet dobro popunjenih brigada. Mi ćemo se bazirati na ovom jednom.

Milorad Dračafoto: Printscreen

Već početkom devedesetih Milorad je počeo da radi na uspostavljanju TO Rijeka mimo ovlašćenja JNA i Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu. Bio je rezevni oficir još uvek zajedničke armije, pošto je kao mladić u Bileći završio Školu rezervnih oficira.

Pred raspad SFRJ radio je u fabrici oružja. kamiona i motora "Torpedo". A kada je zapucalo, paravojna jedinica koju je formirao priključena je Zboru narodne garde (ZNG). Nedugo potom je postavljen za komandanta 3. satnije 3. bojne 128. brigade HV.

U zloglasnu "Oluju" je ušao spreman da prati poruku Franje Tuđmana "da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu, odnosno da ono što necemo odmah zahvatiti, da može da kapitulira u nekoliko dana", odnosno da se protera i pobije sve što je srpsko, pa nije štedeo ni svoje najbliže rođake!

Milorad Drača posle ranjavanjafoto: Printscreen

Napadao je sa svojim vojnicima preko Stražbenice iznad sela Čanak u Lici i imao je gubitaka.

KRALI SRPSKU STOKU

- Nakon izlaska na granicu na Plješivici, dobijamo zadatak da se izmestimo uz Unu u selo Nebljusi, prema Bihaću. Trebao sam s vojskom pokriti jednu raskrsnicu, gde je pre bila JNA, da bi se sprečio šverc stokom koji je nastao u tom haosu. Prvog dana skinuo sam šest mina na tom mestu, jednu sam ostavio - pričao je Drača za hrvatske medije.

Drača je sprovodio ovu Tuđmanovu željufoto: Kurir Televizija, Profimedia

Drugi dan, bio je to 27. avgust 1995. godine, je, kaže, došao do te mine koju ostavio, rastavio je, i kad je to uradio video je da oko sebe ima još mina.

- Mine za mene nisu predstavljale problem, međutim ovde je bila postavljena i mina iznenađenja - antimagnetna mina 1 koja se nalazila ispod jedne kamene ploče. Tako sam hodajući po kamenju, izbegavajući zemlju, stao na jedan kamen, mina se aktivirala i meni je nogu otkinulo. Zvali smo prvu pomoć i na terenu sam u Donjem Lapcu amputiran prvi put. Drugi put u Kliničkom bolničkom centru Sušak. Tako je završio moj ratni put - rekao je Drača, koji je ratni vojni invalid 70% i do penzije je radio u brodogradilištu "3. maj".

I dok ga u Hrvatskoj veličaju, Srbi ga smatraju izrodom i izdajnikom.

Kurir.rs