ALBANAC MENJAO IME I DRŽAVLJANSTVO: Srpski istražni organi ušli u trag pripadniku zengi koji je ZVERSKI UBIJAO zarobljene vojnike
Foto: Printscreen/Youtube

optužnica

ALBANAC MENJAO IME I DRŽAVLJANSTVO: Srpski istražni organi ušli u trag pripadniku zengi koji je ZVERSKI UBIJAO zarobljene vojnike

Politika -

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika Zbora narodne garde - takozvanih zengi - B.T. zvanog Ranko kojom se tereti za zločine nad zarobljenim pripadnicima JNA, koji su u septembru 1991. godine odvedeni u logor, formiran u zagrebačkom naselju Rakitje u Centru za obuku MUP Hrvatske.

Optužnica je potvrđena 7.juna, a stupila na pravnu snagu protekom roka za žalbu na rešenje Višeg suda, kojim je potvrđena, pošto žalbe nisu izjavljene, potvrdila je portparolka Višeg suda u Beogradu Tatjana Matić, prenosi Informer navode Tanjuga.

Sud bi u narednom periodu trebalo da zakaže početak suđenja optuženom u odsustvu jer nije dostupan pravosudnim organima Srbije. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije 7. jula prošle godine je predalo sudu optužnicu nakon čega je sud vratio na dopunu istrage i potom potvrdio. Prema saznanjima medija, B.T. je poreklom Albanac, koji je nakon rata promenio ime i dobio hrvatsko državljanstvo, ali su mu srpski istražni organi ušli u trag i identifikovali ga kao jednog od počinilaca gnusnog zločina u kojem je na najzverskiji način mučeno i prebijano 14 vojnika JNA od kojih je B.T. lično jednog ubio.

Zbor narodne garde
foto: Printscreen/Youtube

B.T. nije dostupan srpskim pravosudnim organima jer je nakon hapšenja po poternici naše zemlje u jednoj od država EU izručen Hrvatskoj zbog njegovog hrvatskog državljanstva i prebivališta u Zagrebu. On se tereti da je kao pripadnik ZNG zajedno sa više NN pripadnika iste jedinice nad vojnicima na redovnom odsluženju vojnog roka u JNA, koji su prethodno položili oružje i predali se, u naselju Rakitje u objektu ZNG i MUP RH, gde su potom sprovedeni, vršio zastrašivanje, mučenje, telesno povređivanje, te postupao na naročito uvredljiv i ponižavajući način, a jednog vojnika JNA i ubio.

Zbor narodne garde
foto: Printscreen/Youtube

U više navrata je B.T. u različitim vremenskim intervalima, u prostorijama u kojima su boravili, obedovali i u podrumskim prostorijama, oštećene vojnike JNA , čiji se identitet za sada ne obvjavljuje u javnosti, BB, VV, GG, DD, ÐÐ, EE, ŽŽ, Ž, II, JJ, KK, LL, LjLj i MM, tukao kundakom oružja, rukama i nogama po glavi i telu, gumenom palicom po leđima i tabanima, vezivao ih lisicama i primoravao da legnu na tlo, a zatim ih gazio čizmama i skakao po njima. Pretio im je nožem da će im izvaditi oči i da će ih zaklati, repetirao oružje na njih, stavljao im cev oružja u usta i na slepoočnicu preteći im ubistvom, gasio im cigarete po telu i mokrio po njima. Sve to je, prema stavu tužilaštva za posledicu imalo povrede telesnog integriteta, teške fizičke i psihičke traume, patnje i poniženje pomenutih vojnika.

Povrh svega, 30. septembra 1991. godine, prilikom batinanja vojnika BB, iz pištolja mu je u glavu ispalio jedan hitac nanevši mu prostrelnu ranu glave, kojoj je podlegao na mestu. - Optužnicom od 7. jula 2021. godine su obuhvaćeni događaji od 14. septembra do 1. oktobra 1991. godine u naselju Rakitje u objektu ZNG i MUP Hrvatske - piše na sajtu Tužilastva za ratne zločine Srbije. Dopunsko veštačenje koje je naloženo, prema stavu advokata upućenih u ovaj slučaj, praktično je nemoguće, jer je konkretna žrtva mrtva. B.T. se tereti da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja