Foto: Martijn Beekman / AFP / Profimedia, Printscreen/Kurir TV

usijanje

"SIMATOVIĆ JE USLOVNO PUŠTEN NA SLOBODU!" Vuletić: Ukoliko iz Haga budu tražili da se vrati, Srbija će morati to da poštuje

Politika

Prevremeno puštanje na slobodu Franka Simatovića Frenkija iz haškog trubunala koji je oko 13 časova redovnim letom stigao iz Amsterdama u Beograd komentarisao je u emisiji Usijanje Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma.

foto: Kurir televizija

- Simatović je pušten uslovno. Čini mi se da će test na tu temu morati da položi Aleksandar Vučić. Iz Evropske Unije obratili su pažnju na Srbiju. Tu je i upozorenje francuskog predsednika da slede sankcije ukoliko se ne odredimo prema agresiji Risije na Ukrajinu. Dobili smo iz evropske komisije vest da će se zahtevati preispitivanje viznog režima i da će se stalno insistirati na odnosu agresije Rusije na Ukrajinu i na presuđeni genoicid u Srebrenici. Suočićemo se sa tim relativno brzo - rekoa je Vuletić.

U kontekstu eventualnih zahteva Evropske Unije koje je naveo, Vuletić je komentarisao i povratak Simatovića u Srbiju, istakavši da će Srbija ukoliko iz Haga budu zahtevali da se on iz nekog razloga vrati u tribunal, taj zahtev morati da ispuni, jer će se u suprotnom suočiti sa negativnim posledicama.

- I ovu presudu - uslovno puštanje Simatovića na slobodu vidim u tom pravcu. Ako on ovde prekrši nešto što mu je propisano i zbog toga bude morao da se vrati Srbija će morati to da poštuje. To znači da će Evropska komisija procenjivati politiku Srbije i kroz odnos Srbije prema njemu. Ukoliko napravi prekršaj, a vlada ga ne isporuči imaćemo žestoke i ozbiljne posledice. Srbija je s te strane na testu.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video: