Najnovije vesti

FRENKI SIMATOVIĆ NA SLOBODI! Bivši komandant JSO pušten iz Haga! KURIR EKSKLUZIVNO SAZNAJE!
Foto: EPA

pre vremena

FRENKI SIMATOVIĆ NA SLOBODI! Bivši komandant JSO pušten iz Haga! KURIR EKSKLUZIVNO SAZNAJE!

Politika
22:11h

Osnivač i bivši komandant Jedinica za specijalne operacije Franko Simatović zvani Frenki oslobođen je izdržavanja kazne po Haškoj presudi i prevremeno danas puštena na slobodu izzdravstvenih razloga, ekskluzivno saznaje Kurir iz više nezavisnih izvora.

Podsetimo, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove sa sedištem u Hagu (Mehanizam) izrekao je pravosnažne presude od po 15 godina zatvora nekadašnjim čelnicima resora Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, u maju ove godine.

To je, inače, bio najduži sudski proces u istoriji ovog suda. Trajao je pune dve decenije.

Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koje je dovelo do zločina u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju, Sanskom Mostu, Trnovu.

Prvostepenom presudom u junu 2021. godine Stanišić i Simatović su osuđeni na kazne zatvora od po 12 godina, da bi ove godine ona bila preinačena na 15 godina.

Stanišić je bio načelnik Službe državne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a Simatović njegov zamenik. Obojica su uhapšeni 13. marta 2003. godine u akciji Sablja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track