Foto: WillWest News / Profimedia

novi detalji

ZGODNA VANJA ŠPIJUNIRALA ZA RUSE USRED LONDONA: Bugarka deo tajne operacije, držala salon lepote kao paravan, uhapšena cela grupa

Planeta

Vanja Gaberova (29) nalazi se među petoro navodnih bugarskih državljana koji su uhapšeni zbog sumnje da su ruski špijuni koji su radili na tajnim operacijama u Velikoj Britaniji.

Zgodna Vanja je inače međunarodno priznata kozmetičarka koja se specijalizovala za nokte i trepavice. Devojka za koju se sumnja da je ruski špijun navodno se neprimetno se ubacila u kosmopolitsku londonsku zajednicu.

Miror navodi da je Gaberova svakog jutra kupovala Red Bul i cigarete u prodavnici preko puta svog kozmetičkog salona "Zgodna žena" u zapadnom dela Londonu, a u pauzama za ručak često je odlazila u obližnji portugalski kafić "Vilamura". Tamo je uživala u kafi i bagetu sa sirom.

- Ljupka je žena, vrlo diskretna, pristojna. Meni je međutim bio čudan njen dečko. Daleko je privlačnija od njega. Htela je da kupi cvećaru u blizini, ali nije uspela. Ne bih nikada posumnjao da je Vanja špijun, ali da jeste, bila bi dobar špijun - ispričao je vlasnik kafića Tijago Nogeria.

Miror pretpostavlja da je Gaberova otvorila salon sa dečkom i to pre početka pandemije koronavirusa.

foto: WillWest News / Profimedia

Jedna klijentkinja, koja je dolazila da sredi nokte svaka tri meseca, opisala je Vanju kao vrlo profesionalnu kozmetičarku.

- Vrlo je fina dama. Nikada nije govorila o sebi i nikada nije pričala o politici. Noktima se bavila iz hobija. Bila je vrlo profesionalna i svi njeni klijenti bili su vrlo zadovoljni njenim radom - ispričala je žena.

Vanjina prijateljica otkrila je da je kozmetičarka otišla sa dečkom koji je morao na operaciju u inostranstvo, verovatno u Gruziju, a da je nema već poslednje dve godine. Kozmetički salon je sada zatvoren, ali radio je sve do februara kad je Gaberova uhapšena.

Jedan poslovni čovek ispričao je da ga je poslednjih meseci u salon odvodio zaposleni, a ne Gaberova. Tamo je vidio dve sobe s krevetima za masažu. U hodnicima su bile postavljene kamere.

Gaberova inače sebe naziva stručnjakom za ekstenzije trepavica, a osvajala je nagrade u Velikoj Britaniji, Bugarskoj i Rusiji.

Orlin Rusev (45), Bizer Džambazov (41), Katrin Ivanova (31) i Ivan Stojanov (31) takođe će u utorak biti zvanično optuženi zbog "zavere sa ciljem špijuniranja". Tužilaštvo je saopštilo da je grupa delovala od 30. avgusta 2020. do 8. februara 2023. godine.

Miror navodi i da su Džambazov i njegova partnerka Ivanova radili normalne poslove, često su uživali u prženim krompirićima u jednom kafiću, a susede su često oduševljavali donoseći im kolače i torte.

(Kurir.rs/Jutarnji/Miror)