DVOSTRUKI AGENT! UHAPŠEN NEMAČKI FUDBALER - RADIO KAO RUSKI ŠPIJUN! Skandal trese Berlin: Slao Rusima TAJNE informacije o Ukrajini
Foto: WOLFGANG WEIHS / AFP / Profimedia

ŠOK

DVOSTRUKI AGENT! UHAPŠEN NEMAČKI FUDBALER - RADIO KAO RUSKI ŠPIJUN! Skandal trese Berlin: Slao Rusima TAJNE informacije o Ukrajini

Fudbal -

Bivši nemački fudbaler Karsten Linke (57) navodno je bio dvostruki agent, koji je špionirao za Rusiju dok je radio za Nemce, saznaje britanski "Dejli Telegraf".

Linke je uhapšen u decembru 2022. godine pod optužbom za izdaju, a britanski list je sada otkrio njegov identitet.

Bivši fudbaler radio je kao trener juniosrskog fudbalskog tima u Vajlhajmu, u jugoistočnoj Nemačkoj. Takođe, bio je tajni agent koji je radio za nemačku obaveštajnu službu (BND).

U decembru ga je uhapsila nemačka policija. Bivši fudbaler Hanovera optužen je da je prosleđivao poverljive obaveštajne podatke, uključujući i informacije o Ukrajini preneo je "Špigl" nakon njegovog hapšenja.

Linke je navodno unapređen u službi neposredno pre hapšenja, pa je imao dodatan pristup poverljivim informacijama. Bivši fudbaler preneo je tajne obaveštajne podatke nekolicini ljudi, među kojima je i nemački biznismen rođen u Rusiji Artur E. koji je dostavio informacije Federalnoj službi bezbednosti Ruske Federacije. Artur E. ima status krunskog svedoka u ovom slučaju, on je otkrio da je za svoje usluge plaćen.

Nemačka služba istražuje da li je Linke radio sam ili je uspeo da izgradi mrežu doušnika.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track