Foto: Starsport

Bitka za slavu i plasman

KO ĆE SRUŠITI PROKLETSTVO, SRBIJA ILI CRNA GORA? Poslednji meč na Evropskom prvenstvu bio je pravi debakl našeg fudbala VIDEO

Fudbal

Fudbalske reprezentacije Srbije ili Crne Gore plasiraće se na Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Nemačkoj.

Uoči međusobnog duela koji se u utorak od 20.45 igra u Beogradu, Srbija je iz šest utakmica sakupila 10 bodova i nalazi se na drugom mestu, dok je Crna Gora iz pet utakmica sakupila osam bodova i trenutno je treća. Mađarska je prva sa 13 bodova i praktično je već obezbedila put na završni turnir, a čeka se drugoplasirani tim.

Orlovi ili Sokolovi, ko god da se plasira u Nemačku, biće im to prvo učešće od osamostaljenja. I prekid prokletstva započetog 2000. godine.

Tadašnja Jugoslavija, koju su činile Srbija i Crna Gora, poslednji put je učestvovala na kontinentalnom šampionatu. Poslednju utakmicu naš nacionalni tim je odigrao 25. juna te godine u Roterdamu, kada je od domaćina Holandije poražen sa katastrofalnih 6:1.

I do danas ni jedni ni drugi se nisu plasirali. A bilo je prilika itekako.

Četiri godine kasnije ispred tadašnje SCG bili su Italija i Vels. U kvalifikacijama 2008. prvim od razdvajanja, Crna Gora nije učestvovala, a Srbija je bila druga iza Poljske i Portugala.

Srbija je 2012. godine morala da čestita Italiji i, iz današnjeg ugla neverovatnog podatka, Estoniji, dok je Crna Gora prošla u baraž gde je poražena od Češke.

Kada bi se našalili, rekli bismo da je UEFA promenila sistem u kvalifikacijama za Evro 2016. godine, pošto su po tri ekipe iz grupe išle dalje. Ali ni to nije pomoglo "Orlovima" ni "Sokolovima". Srbija je bila četvrta iza Portugala, Danske i Albanije, a Crna Gora iza Austrije, Rusije i Švedske.

Srbija je najbliža plasmanu na završni turnir bila pre četiri godine. Tada je naš nacionalni tim, predvođen Ljubišom Tumbakovićem, prošao u baraž. Pobedio u Norveškoj Halanda i drugove, a zatim se sapleo na poslednjoj stepenici, na "Marakani" u duelu sa Škotskom. Crna Gora je bila poslednja u grupi iza Engleske, Češke, Bugarske i tzv. Kosova.

U prvoj međusobnoj utakmici, odigranoj 27. marta u Podgorici, Srbija je slavila sa 2:0 golovima Dušana Vlahovića. Njega neće biti u timu, pa će neko drugi morati da trese mrežu rivala.

Kalkulacije su jasne, Srbiji bi pobeda donela praktično obezbeđen plasman, jer bi joj bio potreban bod u duelu sa Bugarskom na svom terenu, pod uslovom da Crna Gora savlada Litvaniju kod kuće i Mađarsku u gostima.

Remi bi više odgovarao Crnoj Gori koja bi ostala na dva boda manje sa utakmicom manje. Poraz bi "Orlove" gotovo definitivno izbacio iz trke.

Kurir sport

Bonus video: