Foto: Sven Simon / United Archives / Profimedia

pogledajte ekskluzivnu sliku

JEDINI PAPARACO JOVANKE BROZ JE NASTAO OVAKO: Titova udovica je nakon njegove smrti bila u "KUĆNOM PRITVORU" i niko je nije viđao

Pop kultura

Juče je obeležno 10 godina od smrti nekadašnje prve dame SFRJ, Jovanke Broz. Kao supruga maršala i doživotnog predsednika jedne države bila je uvažavana i poštovana, sve do jednog momenta koji je njenu bajku pretvorio u zatvor.

Oštri politički problemi koje je imala sa ljudima iz Titovog okruženja, narušili su njihove bračne odnose, što je dovelo do definitivnog razlaza avgusta 1977. godine.

foto: ullstein bild / - / Profimedia

Nakon svih sukoba, živela je povučeno u rezidenciji u Užičkoj 15, sve do Titove smrti, maja 1980. kada se prvi put nakon trogodišnje pauze u javnosti pojavila na njegovoj sahrani.

Jula 1980. izbačena je iz rezidencije i nasilno preseljena u kuću u Bulevaru mira 75, gde je stavljena u nezvanični "kućni pritvor". Tamo je živela bez ličnih dokumenata i zvanične penzije, a do smrti nije mogla da realizuje ostavinsku raspravu kako bi utvrdila šta joj pripada nakon smrti supruga.

Iako se SFRJ raspala, Jovanka jenastavila je da živi u samoizolaciji, a 2006. vladina komisija otkrila je da kuća u kojoj je živela nije održavana od njenog hapšenja i da se nalazi u ruiniranom stanju.

foto: Profimedia

Lična dokumenta je dobila tek 2009. nakon tri decenije. Do kraja života bila je u ekstremnoj povučenosti i retko je davala intervjue. Razbolela se avgusta 2013. nakon čega je primljena u Urgentni centar, gde je preminula. Sahranjena je uz državne počasti u Kući cveća, uz pesmu "Bela ćao".

Zbog svega ovoga bilo je skoro nemoguće doći do nje, a fotograf i jedan od naših najpoznatijih paparaca Zoran Buđić Kobra uspeo je da napravi ekskluzivni paparaco Jovanke.

foto: Marina Lopičić

- Paparaco slike sam krenuo da radim, jer je bila dobra zarada. Za Jovanku Broz sam dobio, recimo, hiljadu maraka i to je moja najskuplje prodata fotografija. Najskuplja fotka, virtuelno, plaćena kao kompenzacija, jeste ona moja s Madonom, jer smo tada za tu fotku dobili apartman na sedam dana sa dve manekenke; tad je ležaljka bila 50 evra, svakome po jedna - ispričao je ranije Buđić u ispovesti za Kurir.

Ove fotografije privukle su veliku pažnju javnosti, a Buđić je otkrio da je Jovanka znala da je fotografiše i da je bila jako prijatna prema njemu i dozvolila mu da ih objavi.

- Nisam ni sanjao da ću u životu da slikam Jovanku Broz. Sedim u nekom kafiću i kaže konobar: "Kobra, hoćeš da slikaš Jovanku?!" Gde nju da slikam, da je živ Tito, bio bih na Golom otoku! I otkud sad ona?! Kaže konobar: "Ovo je fora - gospodin Rade Čečur, koji sedi ovde, njeno je obezbeđenje. Biće sutra s njom, obavezno prođe autom gore kod Pinka." Sećam se da je tog dana padala kiša i ja spustim aparat ispod stola, da čovek ne vidi da sam fotograf. "Sutra će biti toplo vreme, biće spušten kabrio", kaže konobar.

foto: Zoran Buđić Kobra

Pozovem drugara da prođe sa mnom, jer postoji mogućnost da iskoči nešto, auto ili autobus i da je zakloni kad krenem da slikam. Drugi drugar, ispred Jovankine kuće, javlja, kaže, krenuli su. I mi stojimo i čekamo da naiđe neki kabrio. Namestim ovog drugara da krene da prelazi ulicu, da auto prikoči i, kako je skretao i kočio, ja izrokam Jovanku kao da mi je rođaka!

Ona otišla posle da jede sladoled, a iza mene dođe njena dupla pratnja i kažu mi: "Ne možeš da pustiš sliku dok ona ne odobri." Kako će ona da odobri? Kažu oni, uradi sliku da ona vidi. Ovde nema zaje*avanja. Napravim ja slike i ona kaže: "Kojim povodom će to da izađe?"

foto: Zoran Buđić Kobra

Žena kraljica bila, živela u drugom svetu, ja sam nju mnogo gotivio. A da bude najveća fora, ona žena dala da se objavi 11 slika od preko 80 koje sam napravio. Onda je Glorija od 11 uzela pet i to je bilo hiljadu i nešto evra - objasnio je Kobra za Kurir.

(Kurir.rs)

Bonus video: