Foto: Youtube/ NEWS9 Live

PRETI NAM TALAS TERORA KAKAV NISMO VIDELI OD ISLAMSKE DRŽAVE: Šef FBI upozorio Zapad, teroristi SPREMNI ZA NAPADE

Planeta

Napad Hamasa na Izrael će inspirisati najveću terorističku pretnju za SAD od uspona Islamske države, upozorio je direktor FBI Kristofer Rej na saslušanju u Kongresu.

Rej je rekao da je od početka izraelsko-palestinskog sukoba u Gazi ranije ovog meseca, nekoliko stranih terorističkih organizacija pozvalo na napade na Amerikance i Zapad, značajno povećavajući pretnju koju predstavljaju ekstremisti.

- Akcije Hamasa i njegovih saveznika biće inspiracija kakvu nismo videli otkako je Islamska država uspostavila svoj takozvani kalifat pre nekoliko godina - rekao je on na saslušanju pred Komitetom za unutrašnju bezbednost američkog Senata posvećenom pretnje SAD.

Američka vlada je uočila porast pretnji Jevrejima, muslimanima i Arapima Amerikancima od izbijanja sukoba u Gazi, rekli su američki zvaničnici.

Američki sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas rekao je na saslušanju da je mržnja usmerena protiv jevrejskih studenata u SAD nakon početka sukoba u Gazi doprinela porastu antisemitizma.

Bela kuća je ove nedelje izrazila zabrinutost zbog incidenata protiv Jevreja na američkim univerzitetima.

Tenzije između pro-izraelskih i propalestinskih grupa izbile su u nekim američkim kampusima, uključujući nekoliko u Njujorku, što je navelo univerzitetske zvaničnike da povećaju bezbednost.

- Mržnja usmerena protiv jevrejskih studenata, zajednica i institucija nadovezuje se na raniji porast antisemitizma u SAD i širom sveta - rekao je Majorkas.

(Kurir.rs/Index)