Foto: EPA/LAURENT DUBRULE

aršini

KAKO IZRAEL MOŽE, A RUSIJA NE? DVOSTRUKI STANDARDI NISU DOBRI: Bivši fudbaler Evertona traži ukidanje sportskih sankcija!

Fudbal

Bivši fudbalski reprezentativac Rusije Dinijar Biljaletdinov smatra da za evropski fudbal nije dobro, što je njegovo zemlji onemogućemo da se takmiči sa ostalim državama.

foto: EPA/Yuri Kochetkov

Rusija je od početka ratnih sukoba sa Ukrajinom izbačena iz svih međunarodnih takmičenja, kako reprezentacije u muškoj i ženskoj konkurenciji, tako i kada su klubovi u pitanju.

Rusija je tako ostala bez učešća na Mundijalu u Kataru i EURO 2024 u Nemačkoj, a njeni klubovi bez igranja u takmičenjima UEFA. Zato su pojedini čelnici ruskog fudbala razmišljali da izađu iz UEFA i pređu u Fudbalsku asocijaciju Azije, međutim posle nekoliko meseci vaganja, odustali su od toga.

foto: Printskrin/Instagram

Nedavno, Rusiji je zabranjeno i da se nađe u žrebu za Ligu naciju 2024/2025, što je omogućeno Izraelu, iako ta država ratuje protiv Palestine.

- Dvostruki standardi zbog Izraela? Dvostruki standardi su svuda, čemu se čuditi, da li je neko očekivao da ćemo biti uključeni? Naravno, ovo je problem, ali šta možemo da uradimo - zapitao se Dinijar Biljaletdinov (38), koji je bio mobilisan tokom Specijalne vojne operacije u izjavi za Match TV i nastavio:

- Moramo da nastavimo svojim putem, da se nekako izvučemo. Možda će i 2025. biti bez učešća reprezentacije u međunarodnim utakmicama. A ko nas čeka u Aziji? Ni neki Australijanci ili Južna Koreja neće hteti da igraju sa nama.

foto: EPA/Sergei Chirikov

Dinijar Biljaletdinov počeo je karijeru u Lokomotivi iz Moskve, a onda je 2009. godine otišao u Everton i u Premijer ligi igrao do 2012. Potom se vratio u Rusiju, obukao dres Spartaka iz Moskve, da bi do kraja karijere igrao za Anži, Torpedo, Rubin i Trakai. Dres Rusije nosio je 46 puta i dao šest golova, a igrao je za reprezentaciju na EP 2008. godine.

Kurir sport