Foto: Mercedes-Benz

tehnologija

MERCEDES DOBIJA TIRKIZNA SVETLA: Inovativno rešenje odnosi se SAMO NA OVA VOZILA, Nemci ponovo ispisuju istoriju, EVO ČEMU SLUŽE

Auto

"Mercedes" je postao prvi svetski proizvođač automobila koji je dobio dozvolu za korišćenje posebnih, tirkiznih svetala na svojim budućim modelima.

Tirkizna ispunjava dva bitna kriterijuma koja su bila ključna za odabir boje - osim što nudi razliku od postojećih svetlosnih rešenja drugih automobila, osigurana je i distanca od saobraćajnih signalizacija na putevima poput semafora ili javne rasvete.

Ipak, inovativno rešenje neće se koristiti na svim automobilima nemačke marke.

foto: Mercedes-Benz

Tirkiznim svetlima biće opremljeni samo automatizovani automobili koji putevima saobraćaju bez vozača. Kada su svetla upaljena, drugi učesnici u saobraćaju znaće da je automobil na "autopilotu".

Što se tiče zakonske dozvole za upotrebu tirkizne boje, led su probile Kalifornija i Nevada u SAD.

- Sa razvojem automatizovanih svetala, "mercedes" ponovo postavlja nove standarde u auto-industriji. Prvi smo proizvođač automobila u svetu koji je dobio takva odobrenja u SAD, tačnije u Kaliforniji i Nevadi. Što više automatizovanih vozila stiže na puteve, komunikacija i interakcija između vozila i okoline postaje važnija - rekao je Markus Schäfer, član upravnog odbora "mercedesa".

FOTO: Mercedes-Benz
FOTO: Mercedes-Benz
FOTO: Mercedes-Benz
FOTO: Mercedes-Benz
FOTO: Mercedes-Benz
FOTO: Mercedes-Benz
FOTO: Mercedes-Benz

Iz nemačke kompanije navode da "mercedes" želi da standardizuje tirkiznu boju kao sredstvo prepoznavanja automatizovane vožnje, s namerom globalnog prihvatanja nove tehnologije. Trenutno ne postoji zakonski okvir nigde u svetu, pa su Kalifornija i Nevada donele itekako važnu odluku.

(Kurir.rs/ Jutarnji list)