KOLIKO ZAISTA TRAJU LED SVETLA? Nemački ADAC otkrio realnu dužinu eksploatacije i zadao glavobolje proizvođačima, DA LI NAS LAŽU?
Foto: Shutterstock

održavanje

KOLIKO ZAISTA TRAJU LED SVETLA? Nemački ADAC otkrio realnu dužinu eksploatacije i zadao glavobolje proizvođačima, DA LI NAS LAŽU?

Auto -

LED svetla su postala standard za sva moderna vozila, barem kao dnevna svetla, a na mnogima i kao glavna jer su se u toj ulozi pokazala kao odlična pomoć tokom noćne vožnje.

Ipak, na sve više vozila sva su svetla izvedena u LED tehnologiji, a proizvođači mahom tvdre da su ona veoma trajna i da praktično ne moramo da brinemo o kvarovima.

Sudeći prema stručnjacima iz nemačkog autokluba ADAC, nije baš tako. Iako proizvođači automobila naglašavaju da će svetla trajati koliko i sam automobil, istraživanje ADAC je pokazalo da je to preoptimistično, odnosno da LED svetla u proseku traju oko 15 godina, što je u većini slučajeva manje od vremena eksploatacije automobila.

farovi, led farovi, far
foto: Shutterstock

Primera radi u trenutku isteka poslednje registracije automobili u Nemačkoj su stari oko 18 godina.

Što to znači? LED sklopovi su dizajnirani tako da u većini slučajeva morate promeniti celo svetlo, što je veoma skupo, a u slučaju LED MATRIX prednjih svetala trošak može biti oko 3.000 evra. To znači da trošak zamene svetala može biti veći od cene automobila.

Zato se traži od proizvođača automobila da koriste LED lampice koje će trajati duže i da omoguće mnogo jeftiniji popravak svetala.

(Kurir.rs/ Revija HAK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track