Foto: EPA / Christophe Petit Tesson

ŠTA ĆE BITI?

MIKI MAUS KAO UBICA: Dizni ostao bez prava na čuvenog miša, PA USLEDIO ŠOK OBRT! Da li je ovo KRAJ omiljenog dečijeg junaka?

Pop kultura
> 16:42h

Omiljeni junak Miki Maus prvi put se pojavio na ekranima 1928. godine u kratkoj crno-beloj animaciji "Parobrod Vili".

Ovaj nestašni miš brzo je postao simbol američke pop kulture, a autorska prava koja su pripadala Volt Dizniju istekla su 1. januara ove godine.

Prava u javnom vlasništvu

foto: Printscreen/Youtube/SimonPhillipsActor

Prema američkom zakonu, prava na korišćenje lika Mikija Mausa, sada su u javnom vlasništvu.

Kreativci su brzo iskoristili nova pravila i posle samo 24 sata, objavljen je trejler za horor film "Mikijeva zamka za miša".

Miki Maus kao ubica

Ono što je specifično za ovaj film je da je naslovni junak - ubica niko drugi do Miki Maus.

Sinopsis filma, nazvan "Mikijeva zamka za miša" je jednako kontroverzan:

foto: Printscreen/Youtube/SimonPhillipsActor

- Aleks proslavlja 21. rođendan, ali je zaglavila u zabavnoj arkadi u kasnoj smeni pa su njeni prijatelji odlučili da je iznenade. Maskirani ubica obučen kao Miki Maus odlučuje da igra svoju igru sa njima u kojoj ona mora da preživi - navodi se u sinopsisu.

"Mesto za zabavu, mesto za prijatelje, mesto za lov. Miš je izašao", navodi se u trejleru crvenim slovima.

foto: Printscreen/Youtube/SimonPhillipsActor

Trejler prikazuje,osobu u kostimu Mikija Mausa, koja nosi nešto što podseća na hokejaški dres bez slova. Osoba napada žrtvu i uhodi druge.

Reditelj ne vidi problem

Film je režirao Džejmi Bejli, koji je u izjavi rekao:

- Samo smo hteli da se zabavimo. Mislim, to je Miki Maus iz Steamboat Vilija koji ubija ljude. To je smešno. Zabavljali smo se radeći i mislim da se to vidi - prenosi Hollywoodreporter.

Uloge tumače: Sofi Mekintoš, Kalum Sivik, Alegra Nocita, Ben Haris, Damir Ković, Mekenzi Mils, Nik Biskupek i Sajmon Filips. Film nema potvrđen datum objavljivanja, ali se očekuje da će izaći u martu.

Stiže i horor igrica

Miki Maus oživeće i u novoj horor igrici "Infstejšn 88". Studio za igre Najtmer Fordž Gejms navodi da je pomenuta igra preživljavanja u kojoj se suzbijanje štetočina pretvara u nešto mnogo zlokobnije.

foto: Printscreen/Youtube/IGN

Na početku trejlera čuje se čovek koji nervozno govori: "Mislio sam da su samo glodari, ali ovde ima još nečeg."

Ogroman Miki Maus poprskan krvlju pojavljuje se na ekranu, dok drugi miševi jure oko njega.

foto: Printscreen/Youtube/IGN

Portparol Najtmer Fordž Gejmsa rekao je za BBC da im je Parobrod Vili "dozvolio da u našu igru uključimo sopstvenu derivaciju glavnog lika iz filma, koji se savršeno uklapa kao antagonista koji izaziva napad"

Ovo nije prvi put

Miki nije prvi animirani lik koji se pojavljuje u horor filmu. Pre njega je Vini Pu, postavši javno vlasništvo, pretvoren u junaka horor filma "Krv i med". Ipak, ova kreativna ideja nije naišla na odjek, te je ocenjen kao jedan od najgorih u prethodnoj godini.

foto: Printscreen/Youtube/Dread Productions

Američki zakon o autorskim pravima kaže da se prava na likove mogu zadržati 95 godina, što znači da su likovi u Parobrodu Vili ušli u javno vlasništvo 1. januara 2024.

Borba za autorska prava

Dizni se u prošlosti nekoliko puta suočio sa gubitkom autorskih prava nad svojim originalnim crtanim filmovima.

Prvi put se očekivalo da će likovi ući u javno vlasništvo 1984. godine, ali je Kongres produžio rok na još 20 godina. Pre nego što je 2004. istekao sledeći rok, doneto je još jedno produženje od 20 godina.

foto: Printscreen YouTube

Diznijevi napori da zaštiti svoje likove čak su doveli do toga da je propis nazvan "Zakon o zaštiti Mikija Mausa". Ali trenutak kada su prava prešla u javno dobro je došao i stručnjaci su ga pozdravili kao "duboko simboličan".

Kompanija i dalje odvojeno drži zaštitni znak na Mikiju kao identifikator brenda i korporativnu maskotu. To znači da još postoje ograničenja o tome kako javnost može da koristi ove slike.

foto: Profimedia

A Dizni je insistirao da su modernije verzije Mikija i dalje zaštićene autorskim pravima.

- Naravno, nastavićemo da štitimo svoja prava na modernije verzije Mikija Mausa i drugih dela koja ostaju pod autorskim pravima - saopštila je kompanija.

(Kurir.rs)

Bonus video: