Foto: T.I.

kurir tv

"PUCALO SE KAO DA OBJAVLJUJEMO TREĆI SVETSKI RAT" Đenović o srpskoj pompeznoj proslavi Božića: Da li je mir ili nemir Božji?

Društvo

Za sve pravoslavne Srbe, Srpsku pravoslavnu crkvu i vernike danas je drugi dan Božića.

foto: Kurir, Shutterstock

U Hramu Svetog Save u Beogradu i u drugim crkvama širom zemlje proslava Božića počela je služenjem ponoćne liturgije.

foto: Nemanja Nikolić

U manastiru Pećka patrijaršija na Kosovu i Metohiji, božićnu liturgiju služio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

foto: Kosovo online Youtube Printsceen

Draško Đenović, verski analitičar, naglasio je važnost Pećke patrijaršije i izrazio zabrinutost zbog nedostatka kontinuirane verske posvećenosti.

foto: Kurir tv

- Siguran sam da je ova poruka stigla do 90% pravoslavnog življa u našoj zemlji. Ako pogledamo Badnje veče, ona silna pucnjava, vatromet i prangije, to je više ličilo kao da žele da ubiju Hrista, a ne da dočekaju rođenje Hrista spasitelja - izjavio je Đenović.

- Na badnje veče se pucalo kao da nije u pitanju mir Božji da se donosi, nego kao da objavljamo Treći svetski rat. A to nije poruka koju je poslao Patrijarh Srpski gospodin Porfirije. Znači, Božić jeste praznik ljubavi i mira, a ne svega onoga što se dešavalo u našoj zemlji - dodao je Đenović, naglašavajući neslaganje između prazničnih običaja i duhovnih vrednosti.

foto: BETA/Amir Hamzagić

Đenović je istakao važnost Pećke patrijaršije kao simbola srpske pravoslavne tradicije.

- Pećka patrijaršija jeste, mogu slobodno reći, svojevrstan centar Srpske pravoslavne crkve kroz vekove - rekao je, ističući istorijsku i duhovnu vrednost ovog mesta.

Njegova zabrinutost leži u nedovoljnoj posvećenosti vernika, posebno u modernom dobu.

- Hrišćanstvo treba da živi u nama. Hrišćanstvo treba da bude svaki dan u nama, a ne samo o crkvenim praznicima. To je otići u Pećku patrijaršiju - naglasio je Đenović, izražavajući žal zbog fizičke nedostupnosti ovog istorijski važnog mesta svima, zbog "političkih" okolnosti.

Đenović je takođe podsetio na istorijske događaje koji su obeležili srpsku crkvu, ističući kako su često postojali usponi i padovi u istoriji. Kroz priču o događajima iz prošlosti, ukazao je na kompleksnost i težinu uloge duhovnih lidera.

Još jednom je pozvao na kontinuiranu posvećenost veri i dublje razumevanje istorije Srpske pravoslavne crkve, upućujući na važnost očuvanja duhovnih vrednosti i srpske tradicije.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video: