Foto: Privatna arhiva, screenshot

smrt u ilegali

OVI "ŠKALJARCI" SU LIKVIDIRANI DOK SU SE SKRIVALI OD POLICIJE I SUPARNIKA: Žive sa glavom u torbi, života ih koštaju OVE GREŠKE

Crna Hronika
> 21:19h

Nakon što je nepoznati egzekutor 5. januara brutalno likvidirao Darko Geislera (43) iz Pančeva pripadnika "škaljarskog klana" u Sao Paolu u Brazilu pred suprugom i četvorogodišnjim sinom prema statistici on je samo još jedan žrtva klanova koja je ubijena u ilegali!

Podsetimo, zločin se dogodio 5. januara oko 19.25 u naselju Embare u Santosu u Brazilu kada je sa suprugom i sinom došao sa vožnje biciklom. Egzekutor ga je kako se vidi na sigurnosnim kamerama čekao u belom automobilu, a kada je "škaljarac" došao i pokušao da uđe u svoje dvorište, dotrčao i ispalio kišu metaka u njega dok je bio pored bicikla. Žrtva je pala na pod, a napadač je pobegao.

srbin likvidiran naočigled porodicefoto: screenshot

Ubijeni Srbin je 10 godina bio na Interpolovoj poternici, a kriminolog za Kurir objašnjava kako begunci uspevaju da toliko dugo žive u ilegali i ispod radara! Ratomir Antonović objašnjava da mafijaši često, bežeći od pravde, ali i od suparničkih klanova, menjaju fizički izgled, uzimaju lažni identitet i pokušavaju da počnu potpuno novi život u nekoj drugoj zemlji.

- Uvek postoji bojazan da će biti otkriveni i žive sa "glavom u torbi". Statistika je do sada pokazala da ih pre nađu suparnici nego organi reda, jer od mafijaške organizacije nijedan čovek ne može da pobegne - rekao je Antonović:

- Iako begunac podredi sve svom novom životu u ilegali i uradi sve po nekim pravilima - menja fizički izgled, uzima lažni identitet, bira legalno zanimanje i u svom okruženju se ponaša kao miran, porodičan čovek, koji ne skreće pažnju na sebe, na kraju biva pronađen.

likvidaciju snimile nadzorne kamerefoto: screenshot

Naš sagovornik objašnjava i da sve ono što radi kriminalac u bekstvu izeuzetno košta.

- Kada se neko krije on menja sve iz korena, pa samim tim košta i ta promena njegovog izgleda, često se podvrgnu plastičnim operacijama koje koštaju i po nekoliko desetina hiljada evra. I lažni dokumenti su skupi, ali ono što je najskuplje jeste taj stil života u ilegali - kaže kriminolog i dodaje:

- Mafijaši pretežno odlaze u zemlje u kojima imaju svoje saradnike, a tu je svakako neprikosnovena Južna Amerika. Od svojih saradnika iz tih zemalja traže pomoć, koju i dobijaju.

Kako smo ranije preneli, ubijeni se nekada prezivao Nedeljković i za njim je Crna Gora pre 10 godina raspisala međunarodnu poternicu zbog sumnje da je 25. decembra 2014. ispred ulaza u zatvor Spuž u Podgorici ubio Andriju Mrdaka, prijatelja ubijenog vođe barskog klana Amira Muše Osmanagića. Ime ubijenog Geislera, prema operativnim podacima policije, dovodio se u vezu i sa likvidacijom Vidaka Vorotovića 2012.

andrija mrdak ubijen ispred spuškog zatvorafoto: Printscreen/Youtube/Rudar 7

Prave greške

Izdaja i susreti s porodicom

Kriminolog Ratomir Antonović objašnjava i kako lica s poternice bivaju pronađena. Kako objašnjava, često je u pitanju izdaja od strane saradnika, i to istih onih koji im pomažu u skrivanju.

- Tu je sve stvar posla, novca i nema emocija. Ako njegovi suparnici tim istim ljudima ponude novac za bilo kakvu informaciju o njemu i daju novac oni će ga izdati. To je pretežno taj začarani krug i tako najčešće dolazi do otkrivanja identiteta i lokacije mafijaša koji je u ilegali - kaže on i dodaje:

kriminolog ratomir antonovićfoto: Kurir TV

- Još jedna stvar gde kriminalci u bekstvu greše jeste ta da oni svoje poslove nastavljaju i neretko bivaju izdani i od svojih jataka, ili urade neki pogrešan korak u komunikaciji ili susretu. Takođe, kriminalci greše jer su njihove porodice u njihovoj blizini ili komuniciraju, a egzekutori prate svakoga i njih i to je još jedan način otkrivanja.

Atina, Istanbul, Krf

"Škaljarci" nisu mogli da se sakriju od smrti

Rat do istrebljenja između kotorskih klanova odneo je mnogo žrtava, a škaljarski klan je u poslednjih nekoliko godina dodatno oslabljen jer su im ubijeni vođa i visokorangirani članovi. Mnogi od njih likvidirani su dok su se skrivali u inostranstvu, baš kao i Darko Geisler. Tako su 19. januara 2020. ubijeni Igor Dedović i Stevan Stamatović u Atini.

stamatović i dedović uilegali promenili lični opisfoto: Privatna arhiva, Printscreen

- Utvrđeno je da su Dedović i Stamatović stigli u Atinu 2018. koristeći hrvatske pasoše sa tuđim imenima. Dedović je godinama putovao Evropom koristeći imena Dragan Popović i Dušan Stanić - podseća izvor:

- Nisu imali ni stalno prebivalište, iako su duže od godinu dana živeli u Atini. Iznajmljivali su kuće i stanove preko interneta. Njihov život bio je strogo prilagođen tome da ne izazivaju pažnju. Menjali su i izgled. Međutim, u restoran u kom su ubijeni dolazili su bar dva puta nedeljno, uvek su sedeli za istim stolom.

alan kožar i damir hadžić kod sebe imali lažna dokumentafoto: MUP RS

Nekoliko meseci kasnije, na grčkom ostrvu Krf, ubijena su još dvojcia "škaljaraca", koja su se u toj zemlji skrivala. Alan Kožar i Damir Hadžić izrešetani su ispred vile koju su iznajmili.

turci objavili dve fotografije na kojima se vidi da je vukotić uradio niz plastičnih operacijafoto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske

I šef škaljarskog klana, Jovan Vukotić, koji je ubijen 2022. u Istanbulu, imao je nekoliko plastičnih operacija, a promenio je i identitet, u Turskoj se zvao Predrag Popović i predstavljao se kao agent za nekretnine.

Kako se skrivaju begunci

x menjaju identitet

x menjaju izgled

x imaju podršku saradnika

x biraju legalna zanimanja

x žive povučeno i porodično

Bonus video: