Foto: IDF/GPO / Sipa Press / Profimedia

kurir tv

"HAMAS JE SEDMOG OKTOBRA IZVRŠIO ZLOČINE KAKVI SE NE PAMTE" Sagovornik Kurir TV bez dileme: Izrael se bori za svoj opstanak

Planeta

Nemačka je najavila da će se kao tzv. „treća strana“ pridružiti procesu za genocid koji Južnoafrička Republika vodi protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde.

Nemačka savezna Vlada je već u svom saopštenju za javnost istakla da želi odlučno da se suprotstavi svakoj „političkoj instrumentalizaciji“ Konvencije o genocidu. Izričito je odbacila optužbe protiv Izraela za genocid i rekla da za njih nema osnova.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zahvalio se vladi u Berlinu na podršci, dok je Namibija oštro kritikovala odluku nemačke vlade, prenosi Dojče Vele.

foto: Kurir televizija

Ovu temu u "Pulsu Srbije" analizirao je gost Avram Izrael, inženjer telekomunikacija i rezervni oficir nekadašnje JNA.

Prvo je odgonetnuo kako je on doživeo tužbu Južnoafričke Republike, kao i to da li očekuje širu međunarodnu podršku za tužbu protiv Izraela za genocid:

- To je relativno bilo iznenađenje, iako Južnoafrička Republika kao izrazito antisemtiska država, već duže vreme gaji netrpeljivost prema Izraelu. Podsetimo se da je posle sedmog oktobra bila i domaćin jednog skupa u kojem je učestvovao Hamas. Ako bi čovek gledao pošteno i ljudski, onda bi neki uzrok za reakciju Južne Afrike mogao da bude u aparhidu u kojem je država dugo godina bila izložena, gde je ta crnačka većina trpela mnogo. Ako pogledate politički aspekt, onda je to kao produžena ruka BRIKS-a. Vidim da je mnogi u jevrejskom svetu nazivaju produženom rukom Hamasa. Dosta je frapantno da sud koji je osnovan na tragediji Holokausta i kome je ime dao jevrejin koji je prežive pomenuti logor, sada se okreće protiv države jevrejskoga naroda.

Potom je spomenuo da Južna Afrika nema dovoljan kredibilitet:

- Da spomenem doslednost Južnoafričke Republike, smatram da nema gotovo nikakav kredibilitet jer je skoro njihov predsednik bio u poseti jednoj afričkoj zemlji čiji je predsednik osuđen u sudu u Hagu i gde su zaista počinili genocid nad jednim delom afričkog naroda. Ako uđete u suštinu spora, jasno se naglašava da je zaista veliki broj žrtava u Gazi, pa dolazite do suštine da je Hamas napao tog sedmog oktobra i da je počinio stravične zločine od silovanja do odrobljivanja, spaljivanja ljudi... Preko 110 dana je prošlo, a ne žele da polože oružje, kapitulira i da vrati taoce. Teško je Izraelu nadmetnuti etiketu da je genocidna država jer se bori za svoj opstanak, a često puta je napad najbolja odbrana.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Bonus video: