Foto: Zorana Jevtić

specijalni sud u beogradu

"JA DA SAM TAKAV ČOVEK, DA RADIM ZA 500 EVRA, JA BIH TE SATOVE LEPO UZEO": Inspektoru Stoliću sude za odavanje tajni Belivuku

Crna Hronika
> 16:45h

Božidar Stolić, bivši inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) kom je ukinuta presuda kojom je bio osuđen zbog odavanja podataka pripadnicima klana Veljka Belivuka, na današnjem ročištu održanom u Specijalnom sudu u Beogradu izjavio se da u februaru 2021. godine nije privodio Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali da je odvezao jedan od njihovih automobila na carinu.

Miljković i Belivuk foto: Nenad Kostić, Zorana Jevtić, Dado Đilas

Između ostalog, on se tereti i da je kad su Belivuk i Miljković uhapšeni njih uslikao i javio, najverovatnije drugim pripadnicima klabna, da se oni "dobro drže".

- Ostajem pri svemu što sam rekao, ali dodao bih da nisam fotografisao Marka Miljkovića i Veljka Belivuka i govorio da se “dobro drže”, a imam i rešenje da dana kad su uhapšeni uopšte nisam bio u tim prostorijama, a kamoli ih privodio - naveo je Stolić i dodao:

- Od njih su tada oduzeta vozila i 9. februara smo od načelnika dobili ključeve da vozila oteramo na carinu na skener. Ja sam to uradio sa automobilom “audi A8”, blinda je u pitanju. Kad sam došao na carinu službenici su rekli da otvorimo prtljažnik i tamo sam video dva sata marke “roleks”. Ja sam ih tada fotografisao i ostavio. Da sam takav kakvog me tužilaštvo predstavlja i da radim za 500€ ja bih lepo te satove uzeo.

Božidar Stolićfoto: Ana Paunković

Stolić je nakon izlaganja ponovio i zamerku zbog čega Filip Golubović koji je optužen sa njim, nije saslušan dok je on bio u pritvoru. U nastavku današnjeg ročista govorio je i okrivljeni Golubović koji je rekao da su mu službenici UKP dolazili dva puta u posetu dok je bio u pritvoru.

- Dolazili su da mi kažu da treba da ostanem pri tome što sam ispričao na saslušanju, gde sam pod pritiskom onih koji su me ispitivali priznao delo i rekli da ostanem i pri tome da teretim inspektora Stolića - rekao je Golubović.

Skaj

Sudsko veće je predočilo i da će “skaj” prepiske ponovo biti uzete u obzir, ali da će ovoga puta biti drugačije izvedene kako bi bile što verodostojniji dokaz. - Taj materijal je zakonito pribavljen i ovoga puta biće izveden kao javna isprava, a u vidu “eksel tabele” sa prepiskama - odluka je veća.

Filip Golubovićfoto: Zorana Jevtić

S tim u vezi, odbrana je zahtevala od veća da im se dostavi celokupna “skaj” komunikacija, a ne samo deo koji ima veze sa predmetom.

- Ovo je samo izvučeni deo, treba nam šta je prethodilo tome i šta je išlo posle. Možda su oni posle napisali da su se šalili - rekao je advokat Tužilaštvo i sudsko veće prihvatili su ovaj predlog i čitava komunikacija biće dostavljena u roku od mesec dana.

Naredno ročište zakazano je za 18. mart kada će biti izvođeni pisani dokazi.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u julu prošle godine presudu kojom je bivši inspektor SBPOK-a Božidar Stolić bio osuđen na dve godine zatvora i meru zabrane rada u MUP-u u trajanju od pet godina, a Filip Golubović na kaznu od godinu i dva meseca zatvora i naložio novo suđenje.

Bonus video: