Foto: Foto: Kosovo Online

agonija

ČEKA SE U REDOVIMA OD JUTRA DO KASNOG POPODNEVA: Srbi sa KiM već MESEC DANA ne mogu podići svoja primanja zbog ukidanja dinara

Politika

Prošlo je više od mesec dana od kada je Centralna Banka Kosova donela uredbu kojom se zabranjuje dinar. Gužve ispred ekspozitura Banke Poštanske štedionice su i dalje redovne, a danas prosvetni radnici pokušavaju da podignu primanja, prenosi Kosovo Online.

Oni su podelili svoje nezadovoljstvo zbog kontinuirane nemogućnosti da podignu novac.

- Nama je mnogo teško, više od mesec dana mi ne možemo da podignemo naša primanja. U mojoj porodici samo ja radim, i moram da izdržavam celu porodicu. Moram da odem do centralne Srbije i da podignem novac koji sam zaradila da bih mogla da prehranim porodicu i da nabavim sve ostalo što nam je potrebno. Ne znam do kada ćemo i koliko možemo ovako da izdržimo - navela je Katarina Petronijević.

Profesor Aleksandar Janićijević navodi da prosvetni radnici ne žele da troše svoje vreme i energiju čekajući u redovima za zarađeni novac.

- Mi prosvetni radnici ne želimo da trošimo svoje vreme i energiju čekajući u redovima za zarađeni novac već želimo da svoju energiju i vreme da trošimo na obrazovanje i vaspitanje generacija kao što smo to radili, lično ja, više od 30 godina - rekao je on.

Snežana Vulićević stiče da nije u mogućnosti da već drugi mesec podigne uredno zarađene plate i da su dugi redovi svakodnevnica.

- Nama mlađima je možda i lakše da odemo do Raške ili Novog Pazara da podignemo novac, ali šta je sa penzionerima i primaocima socijalne pomoći? Njima je svaki izlazak iz kuće težak, a još da čekaju u redovima od jutru do kasnog popodneva... Ovo se odrazilo na naš život, sve je te da se izmire računi i kupe namirnice. U školi već nedostaje higijenskih sredstava, pa i kreda koje su nam neophodne, a ne možemo da nabavimo zbog zabrane Prištine. Nadam se da će nešto da se reši, ide sve gore i gore, nema poboljšanja - proučuje Vulićević.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.