CENTRALNA BANKA: Od 1. februara evro jedina valuta na KiM za gotovinske transakcije
Foto: Beta Amir Hamzagic

CENTRALNA BANKA: Od 1. februara evro jedina valuta na KiM za gotovinske transakcije

SRBI NA KIM -

Centralna banka tzv. Kosova saopštila je danas da je na sednici održanoj 27. decembra Odbor te banke doneo Uredbu o gotovinskom poslovanju prema kojoj je jedina valuta koja se može koristiti na tzv. Kosovu za gotovinske transakcije u gotovini i platnom sistemu - evro, što znači da od 1. februara, kada Uredba stupi na snagu, srpski dinar neće moći da se koristi.

"Ostale valute koje nisu evro mogu se koristiti u Kosovu samo kao dragocenosti za čuvanje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za međunarodna plaćanja u valutama van evra i za devizne aktivnosti", navodi se u Uredbi za gotovinsko plaćanje postavljenoj na Fejsbuk stranici Centralne banke tzv. Kosova.

Kako se dodaje, razmena valuta se može vršiti na tzv. Kosovu samo preko institucija licenciranih od strane Centralne banke tzv. Kosova koja nudi tu uslugu.

U odluci se navodi i da je "uvoz i izvoz novčanica i evro kovanica i drugih valuta na tzv. Kosovo isključivo pravo Centralne banke", kao i da se "uvoz i izvoz novčanica i evrokovanica i drugih valuta na tzv. Kosovu mogu obaviti samo za i od strane bankarskih i nebankarskih finansijskih institucija sa licencom Centralne banke Кosova za obavljanje finansija".

Prema Uredbi koja stupa na snagu 1. februara, sve druge odredbe koje su u suprotnosti sa ovom uredbom stavljaju se van snage od trenutka stupanja na snagu ovog propisa.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track