Foto: AP

NAJMANJE 28 OD SKORO 300 DECE POBEGLO OTMIČARIMA: Novi detalji o nezapamćenoj otmici u Nigeriji, vojska i policija pretražuju šume

Planeta
> 19:20h

Najmanje 28 od skoro 300 dece koju su kidnapovali naoružani napadači uspelo je da pobegne od svojih otmičara, rekao je guverner nigerijske države Kaduna za BBC News.

Otmica se dogodila u gradu Kuriga na severu zemlje u četvrtak, što predstavlja najveću masovnu otmicu iz škole od 2021. godine.

Nigerijska vojska, zajedno sa policijom i lokalnim timovima za pretragu, vodi mahnitu operaciju potrage za lociranje i spasavanje preostale dece. Trupe pretražuju šume u Kaduni i susednim državama u zajedničkim naporima da počinioce privedu pravdi i obezbede bezbedan povratak otete dece.

Napadači, opisani kao naoružani muškarci koji voze motocikle, ciljali su osnovce i srednjoškolce uzrasta između osam i 15 godina. Ogromne razmere otmice izazvale su šok u zajednici, jer se veruje da skoro svaka porodica u Kurigi ima dete među onom koja su oteta.

Nedavne otmice su usledile nakon sličnog incidenta koji uključuje žene i decu otete iz udaljenog grada u državi Borno. Trend eskalacije kidnapovanja u regionu izazvao je zabrinutost među zvaničnicima i stanovnicima.

Guverner države Kaduna Uba Sani pripisao je porast kidnapovanja nedostatku dovoljnog bezbednosnog prisustva na terenu. Kako roditelji i rođaci otete dece organizuju grupe osvetnika i traže pomoć od susednih zajednica, potreba za koordinisanim naporima za rešavanje bezbednosne krize postaje sve očiglednija.

Kurir.rs/i24news.tv

Preneo: M. N.

Bonus video: