UŽAS U NIGERIJI: Naoružani banditi oteli više od 280 učenika
Foto: AP

UŽAS U NIGERIJI: Naoružani banditi oteli više od 280 učenika

Planeta -

Nigeriju je potresla nova u seriji otmica! Ovaj put su naoružani ekstremisti na severozapadu zemlje oteli više od 280 učenika.

Svedoci navode da se zločin dogodio oko 8.30 sati ujutru i da je nekoliko desetina otmičara upalo u školu na motociklima.

Ubijen direktor

Učenici su starosti između osam i 15 godina, a među otetima se nalazi i njihov učitelj. Kako prenosi BBC, otmice su česte u ovom delu Nigerije, a naoružane bande otele su više stotina osoba poslednjih godina. Meta otmičara poslednjih godina retko su bila deca.

Uba Sani, guverner države Kaduna, u kojoj se nalazi grad Kuriga, potvrdio je da je osmica izvršena.

- Oteto je ukupno 187 đaka iz srednje škole i 125 učenika iz lokalne osnovne škole. Posle otmice 25 učenika se vratilo - rekao je on. Svedoci navode da su otmičari upucali jednu učenicu, kojoj je ukazana hitna medicinska pomoć u bolnici Birnin Gvari.

Jedan od učitelja koji je uspeo da pobegne otmičarima rekao je da je pokušao da spase đake, ali da su banditi otvorili vatru i da je jedna osoba ubijena. Veruje se da je oteto po jedno dete iz gotovo svih porodica u Kurigi, dok su zvanični bezbednosni organi započeli operaciju da oteta deca budu pronađena i oslobođena.

- Nijedno dete nećemo zaboraviti - poručio je guverner.

U januaru ove godine banditi su ubili direktora jedne lokalne škole i oteli njegovu suprugu. Poslednji napad bandita usledio je samo nekoliko dana pošto su pripadnici islamističke grupe Boko haram na severoistoku zemlje oteli nekoliko desetina žena i dece dok su sakupljali drvo za potpalu. Veruje se da ova dva slučaja otmice nisu povezana.

Slučaj iz 2014.

Još su sveža sećanja na slučaj iz 2014. godine, kada su pripadnici Boko harama oteli više od 200 učenica u gradu Čibok. Deo otetih devojčica je pronađen i oslobođen, dok je manji broj preobraćen, odnosno militanti su ih uzeli za žene.

Predsednik Nigerije Bola Ahmed Tinubu došao je na vlast 2023. uz obećanje da će se obračunati sa ekstremističkim grupama, banditima na severoistoku i porastom međuetničkog nasilja u centralnim nigerijskim državama.

Pooštren zakon

Unosna industrija

U pokušaju da se obračuna s porastom kidnapovanja, Nigerija je 2022. godine donela kontroverzan zakon kojim se plaćanje otkupnine smatra zločinom i kojim je zaprećena kazna od 15 godina robije.

Međutim, do danas niko nije uhapšen niti je osuđen po ovom zakonu. Ranije ove godine porodica sestara koje su otete u prestonici Abudža demantovala je navode bezbednosnih snaga da je izvršena uspešna operacija njihovog oslobađanja, navodeći da su žrtve puštene tek pošto je plaćen otkup.

Kurir.rs/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track