Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"DRŽAVI JE OVO NAJJEFTINIJA OPCIJA, KOLIKO NAS RODITELJA SE OPROSTILO OD ŽIVOTA" Potresna poruka majke deteta sa teškom bolesti

Društvo

Život sa detetom sa invaliditetom nije nimalo lak, a naročito kada se radi o potpunoj sprečenosti deteta da se kreće i obavlja osnovne životne funkcije.

Roditelji te dece često žive na način na koji ne možemo ni da zamislimo, van očiju javnosti.

Jedna majka rešila je da izađe iz anonimnosti i njeni video snimci o životu sa detetom sa posebnim potrebama vrlo brzo su počeli da se dele na društvenim mrežama. Ovo je priča o Jeleni i Luki Žiliću.

- Nije nimalo lako s obzirom na to da on ne može samostalno da obavlja stvari, u svemu mu pomažem. On je toliko nemoćan i oštećen da ne može sam ni da guta, ni da pije, i tu moram da mu pokažem. Kada je bio mali, sve je bilo lakše, naravno i dosta smo vežbali da bi očuvali obim pokreta i da bi život u ovim i budućim godinama bude lakši. Sada je teže, prvenstveno jer sam ja starija, imam 44, a on 20 godina. Veliki je, težak, celu noć ne spava, kod nas se svetlo u kući ne gasi.

Jelena je Luki potrebna 24 časova dnevno, majka je zbog toga bez mogućnosti da se zaposli, te i ostvari penziju. Zajedno sa drugim roditeljima teško obolele dece, nada se usvajanju zakona roditelj-negovatelj

- Država bi ozakonila nas roditelje, te bi dobili status roditelj-negovatelj, a za taj rad bismo dobijale platu, staž i osiguranje. Mi imamo saznanje da je ta plata u visini minimalca. Ja dete negujem 24 sata, samo pitam, bez ironije, da li moj rad sa detetom 24 sata vredi 47.000 dinara? Ako bih i našla ženu, da li bi ona brinula za taj novac, a ako da, za koliko sati? Za taj novac bi verovatno 2-3 sata radila.

Potom je rekla da država nema preteranog obzira prema majkama koje su morale sve da napuste da bi se starale o detetu:

- Dvadeset godina brige o ovakvom detetu je po meni 20 godina manje izdvajanja za državu. Dakle, ovim se država rasterećuje, tako što smo mi roditelju preuzeli kompletnu brigu o svojoj deci. Mi smo njima roditelji, negovatelji, fizioterapeuti, domaćice i sve. Država je na neki način rasterećena, ovo je za državu, da tako kažem, najjeftinija moguća opcija. Koliko bi koštalo da je ovakvo dete u instituciji? Koliko nas roditelja se oprostilo od svog privatnog života baš zbog nemogućnosti jer brinemo o deci. Samim tim smo mi rasteretili državu, ovo mi je najjeftinija opcija.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video: