Otac, dečak ubica i majka, Foto: Petar Aleksić, Tamara Trajković/Espreso, Privatna arhiva

viši sud u beogradu

POČELO NOVO SUĐENJE DEČAKU UBICI I RODITELJIMA: Postupak pokrenula porodica učenika ranjenog u Ribnikaru

Crna Hronika
> 15:20h

U Višem sudu u Beogradu danas je počeo treći parnični postak protiv dečaka ubice iz Osnovne škole Vladislav Ribnikar i njegovih roditelja i to po tužbi koju su podneli roditelji dečaka J. D. koji je u masakru bio ranjen.

Vladimir Popović punomoćnik ranjenog dečaka i njegove porodice, predložio je danas na pripremnom ročištu, da tokom parničnog postupka budu saslušani roditelji ranjenog dečaka, kao i njegovo veštačenje pred komisijom veštaka ortopeda, traumatologa i neuropsihijatra na okolnosti umanjenja opšte životne sposobnosti.

- Takođe je predloženo veštačenje dečaka ubice na okolnost da li je tog dana bio sposoban za rasuđivanje - navodi sagovornik Kurira.

Advokat Popović je istakao da se protivi prekidu ovog parničnog postupka, smatrajući da je utvrđena odgovornost roditelja jer su ga obučavali da rukuje oružjem.

Mesto zločinafoto: Nenad Kostić

Punomoćnica tužrnih dečaka ubice i njegovih roditelja Marina Ivelja se složila sa predlogom da se uradi veštačenje maloletnig ubice, dok je zatražila da sud pribavi izveštaj Centra za socijalni rad na okolnosti o odnosima u porodici, odnosno da li je reč o problematičnoj porodici.

Predložila je i zapisnik o disciplinskoj odgovornosti pedagoga, psihologa, sekretara i direktorke škole kritičnom prilikom, kao i da se pribavi snimak iz streljene koji dokazuje, kako tvrdi Ivelja, da je maloletnika prvi put u streljni obučavao instruktor, a ne otac.

Podsetimo, otac dečaka ubice kom se u ponedeljak nastavlja suđenje pred istim sudom, iznoseći svoju odbranu, prema nezvaničnim informacijama je tokom izlaganja pokušao krivicu da svali na instruktora u streljani, tvrdeći da ga je on a ne otac učio da puca.

Ivelja je predložila i elektronski dnevnik maloletnika koji je počinio zločin, prepiske između njega i razredne nakon ekskurzije.

Sanja Gunjić zastupnik tužene škole i zamenik državnog pravobranioca, je predložila da se salsuša svedok ispred ustanove koja vrši nadzor obezbeđenja škole, kao i saslušanje zaposlenih koji su tog 3. maja bili prisutni. Sledeće pripremno ročište zakazano je za 31. maj, kada će sudija odlučiti o predloženim dokazima i zaključiti pripremno ročište.

Bonus video: