Foto: Profiemdia

onlajn prevare uzimaju maha

PREVARANTI ŠALJU POGREŠNE STVARI, A NAPLAĆUJU DO 200€! Beograđani upozorili na nove prevarante sa interneta

Društvo

Beograđani upozoravaju na dve nove onlajn prevare.

Sa ekspanzijom onlajn kupovine od perioda korone raste i broj prevaranata koji se kriju iza raznoraznih profila na društvenim mrežama i prodaju uglavnom garderobu, torbe, obuću kozmetiku. Ono što privuče ljude je cena tih proizvoda koja je u mnogome dosta niža u odnosu na prodavnice.

Na Instagram stranici moj_beo_grad_ pojavio se apel građana da ne poručuju garderobu i obuću sa profila na Instagramu koji papreno naplaćuje komade, a pošalje nešto što nije ni nalik onom poručenom.

- Objavite prevarante, šalju pogrešne stvari, a naplaćuju po 200 evra. Patike koje su poslali su plastične, ni nalik onima koje su mi slikali pre slanja. Kad sam im se javio i zamolio da mi vrate novac, nisu više odgovarali na poruke - napisao je jedan Beograđanin.

foto: Instagram Printscreen moj_beo_grad

Takođe, nedavno se i na Instagram stranici serbialive_beograd pojavilo upozorenje korisnice da devojke ne poručuju sa jednog Instagram profila koji se bavi prodajom torbi.

foto: Instagram Printscreen moj_beo_grad

- Ovo je prevara da ljudi znaju, naručite paket, pošalju neku glupost i naravno završite na bloku - navodi se u objavi.

Saveti za potrošače

  • Poverite crnu listu pre nego što poručite proizvod preko interneta
  • Proverite da li je prodavac registrovan
  • Ukoliko niste zadovoljni proizvodom, imate zakonsko pravo i rok od 14 dana na zamenu proizvoda ili povraćaj novca
  • Ukoliko sa registrovanim prodavcem ne postignete dogovor u vezi sa reklamacijom, možete ga prijaviti tržišnoj inspekciji
  • Ukoliko se ispostavi da vam je lošu robu prodao neregistrovni trgovac, možete ga prijaviti policiji

Iz udruženja za zaštitu potrošača u više navrata su upozoravali da pre nego što se odluče da bilo šta kupe onlajn prvo pogledaju i crnu listu onlajn trgovaca. Ukoliko poruče nešto i nisu zadovoljni proizvodom, imaju zakonsko pravo i rok od 14 dana da vrate proizvod, da zahtevaju povrat novca. Ako konačno ustanove da su robu pazarili od neregistrovanog prodavca, slučaj treba da prijave policiji za krivično delo prevare.