PREDATOR: Ističe rok za dodelu lovišta

Predstavnici više od polovine lovaca Srbije (preko 40.000 članova) pokrenuli su niz postupaka i krivičnih prijava protiv predsednika LSS Zorana Popovića i predsednika Skupštine Marka Tice

Društvo
> 00:00h

Svakodnevno u medijima pratimo informacije o pljački Srbije. Prosečan građanin je na svojoj koži najviše osetio posledice te pljačke. U nadi da će nova vlast ne samo procesuirati učinjeno već i preventivnim delovanjem sprečavati moguće zloupotrebe, lovci Srbije na svojim skupovima podsećaju: U pisanoj izjavi državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović obećao je „da će država preduzeti sve zakonom dozvoljene mere u cilju zaštite lovstva“. Od tada (26. septembar) prošla su dva meseca, a stiče se utisak da ništa nije preduzeto povodom praznih hranilišta za divljač širom Srbije, utvrđivanja brojnog stanja divljači posle suše i požara, pokušaja oduzimanja lovišta od strane nelegitimnih organa LSS... Problem utvrđivanja granica lovišta koje su bile predmet zloupotreba u vreme bivše administracije još nije pokrenut, a poslednji rok za dodelu lovišta ističe za desetak dana, što omogućava dalju manipulaciju čelnika LSS. Vojvođani su ovaj posao davno završili i sada dele podsticajna sredstva iz pokrajinskog fonda za razvoj lovstva, a za ostatak Srbije izdvojenih pola miliona evra nema. Valjda je opravdanje - „šta će vam vaš novac kad nemate lovišta“. Predstavnici više od polovine lovaca Srbije (preko 40.000 članova) pokrenuli su niz postupaka i krivičnih prijava protiv predsednika LSS Zorana Popovića i predsednika Skupštine Marka Tice. Umesto da se nalože privremene mere posle nelegitimne sednice Skupštine 30. juna u Smederevu i spreči dalje urušavanje LSS, zasad imamo samo pomenuto obećanje. Gospodine državni sekretare, ispunite dato obećanje, preduzmite bar nešto u cilju zaštite lovstva jer ste i sami lovac. Podsetite svog kolegu iz Ministarstva pravde i državne uprave na zahteve lovaca koji su u njegovoj ingerenciji. U prilici ste da sprečite dalje propadanje srpskog lovstva - iskoristite je.

Slavoljub Dragišić

Aleksandar Ćeranić

Sekretar lovačkog saveza Srbije podneo ostavku Ćeranić: Dosta mi je svega Korektna saradnja između naše redakcije i uredništva sajta Srbijalov rezultira dobrom razmenom informacija. U ovom broju prenosimo deo zvanične izjave Aleksandra Ćeranića povodom ostavke na dužnost sekretara LSS koja je objavljena na ovom sajtu: „Nisam konsultovan oko pripreme i realizacije sednice Skupštine u Smederevu 30. juna, niti sam prisustvovao. Javno tražim odgovornost i ostavke predsednika Skupštine i predsednika Saveza i ujedno dajem ostavku na mesto sekretara Saveza i u v. d. statusu čekam sednicu Skupštine da me razreši. Potom ne želim da se kandidujem ni za jednu funkciju u Savezu.“

Odstreljen trofejni vepar U lovištu Đetinja, na terenu Kremanske kose (LU „Aleksa Dejović“) 25. novembra 2012. godine odstreljene su tri divlje svinje, od kojih jedan kapitalni vepar. Srećni lovac je Užičanin Petar Novaković. Trofej vepra ocenjen je zlatnom medaljom i nosi 127 CIC poena. (D. M.)

Godina za sanaciju Na osnovu odluke Skupštine Lovačkog udruženja „Šumadija“ iz Kragujevca, njihova fazanerija u Šumaricama je prestala s radom na godinu dana. Razlog što je ova fazanerija, koja je jedna od najopremljenijih u Srbiji, stala jesu znatni poslovni gubici. Zastoj će biti iskorišćen za kompletnu sanitarnu zaštitu i obnovu, prema rečima predsednika ovog udruženja Milosava Zimonjića. Takođe će se preduzeti koraci za nabavku novog genetskog materijala iz uvoza. (K. Z.)