Svrljiški belmuž najbolje jelo od sira na svetu! Nadmašio mnoge čuvene specijalitete, ovako se priprema, a evo zašto se smatra i afrodizijakom!
Svrljiški belmuž proglašen je za najbolje jelo od sira na svetu prema oceni renomiranog kulinarskog vodiča Tasteatlas.com!
Na prestižnoj listi "Best cheese dishes in the world", srpski tradicionalni specijalitet iz Svrljiga zauzeo je prvo mesto, premašivši poznata jela poput gruzijskog hačapurija, bugarske banice sa sirom, grčkog saganakija, italijanske fokače sa sirom, švajcarskog i francuskog fondija... Belmuž je specijalitet koji se sprema od sira i kukuruznog brašna, nosi duh tradicije i ruralnog života i ima zaštićeno geografsko poreklo, što znači da se priprema po tačno utvrđenim procedurama od precizno definisanih sastojaka.
Poznavaoci belmuža ponosni su zbog ovog uspeha jer, kako kažu, dobar glas daleko se čuje. Ninoslav Ranđelović iz Svrljiga, majstor za pripremu belmuža, kaže za Kurir da je ovo jelo remek-delo njegovog kraja.
- Priprema se od punomasnog mladog sira - kravljeg ili ovčijeg, s dodatkom kukuruznog brašna. Sir se stavi na vatru da se otopi. Kada pređe u tečno stanje, dodaje se kukuruzno brašno, i to od 10 do 15 odsto od smese i meša se dok se smesa ne sjedini i sir počne da pušta mlečnu mast. Kod nas se to kaže da se meša dok se "ne obrne". U zavisnosti od količine, može da se napravi za pola sata, a kad su veće količine i do 10 kilograma, onda se meša i po sat i po, dva - objašnjava Ranđelović.
Dodaje i da se u poslednje vreme uglavnom pravi od kravljeg sira, jer ovaca i ovčijeg sira skoro da više nema. A on je i mnogo bolji, masniji i kvalitetniji.
- Jelo je dosta jako i kalorično. Spremali su ga naši preci od davnina kad su čuvali ovce. Najlakše se pripremalo jer je ove namirnice uvek imala svaka kuća. Belmuž se jede sam, bez ičega, kao i bilo koji sir. Od 100 ljudi koji ga prvi put probaju, 98 njih se oduševi, jer nema šanse da se ne dopadne onom ko voli sir.
Inače, za ovaj specijalitet vezuju se i mnoge legende, a jedna je da se belmuž zove i "svrljiška vijagra".
- Kod nas se kaže: "Beše mi mek ko puž dok se ne najedo belmuž" - smeje se Ninoslav i naglašava da se Svrljižani ponose ovim specijalitetom i da godinama organizuju tradicionalnu manifestaciju Belmužijadu, na koju dođe i po 100.000 posetilaca, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva, da probaju čuveni specijalitet i ukusnu kuhinju jugoistočne Srbije.
Najbolja jela od sira na svetu
- Svrljiški belmuž, Srbija
- Kačapuri, Gruzija
- Banica sa sirom, Bugarska
- Saganaki, Grčka
- Provoleta, Argentina
- Fokača sa sirom, Italija
- Half end half fondu, Švajcarska
- Fondu, Francuska
- Guruli hačapuri, Gruzija
- Kesadilja, Meksiko
- Izvor Tasteatlas.com