Kako pravilno oprati jagode? Stručnjak ishrane upozorava na ove greške - Zaštitite svoje zdravlje!
Jagode su mnogima omiljeno voće tokom vrelih letnjih meseci, a na tezgama i u prodavnicama već sada možemo da ih kupimo.
Da li znate kako ih pravilno oprati jer se o tome stalno vodi polemika? Za Kurir televiziju pravi način otkrila je profesor doktor Svetlana Stanišić, profesor fizičke hemije i stručnjak za ishranu.
- Jagode su u grupi voća i povrća koje se najviše prska. Osim njih, tu je i grožđe, jabuke, kruške, breskve, nektarine... Na njima se nekada nađe i više vrsta pesticida u isto vreme - kaže ona.
Stanišić dodaje da je pre svega potreban jak mlaz tekuće vode, a u zavisnosti od toga koliko ih dugo peremo, skinućemo 30 do 70 odsto pesticida:
- Druga varijanta je korišćenje jedne kafene kašičice sode bikarbone na pola litra vode. Ona je najpogodnija za jabuke, ali nije toliko dobra za bobičasto voće kojene treba da sedi u toj vodi duže od 15 minuta ili će doći do omekšavanja voća. Možemo koristiti i bilo koje sirće, jedna do dve supene kašike na pola litre vode, a u tom rastvoru treba da stoji deset minuta.
Ona dodaje da je efektivna i slana voda koja će takođe ubrzati isprianje pesticida, a nakon toga treba još jednom oprati voće.
- Ako neko pokušava da opere voće deteržentom ili sapunom, treba da zna da će to sve proći u plod, pa će osetiti ukus sapuna.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Kurir.rs