NE POSTOJE DOKAZI DA JE PERIŠ UŠAO U SAVU! Stručnjak u čudu: Zašto Matejevi drugovi nisu zadržani u pritvoru?
Foto: Kurir, Mondo/Stefan Stojanović

39 dana potrage

NE POSTOJE DOKAZI DA JE PERIŠ UŠAO U SAVU! Stručnjak u čudu: Zašto Matejevi drugovi nisu zadržani u pritvoru?

Crna Hronika -

Posle 39 dana potrage za Matejem Perišom čini se da imamo više pitanja nego odgovora.

Na pitanje šta je ono što do sada sigurno znamo, danas su odgovorili bivši načelnik MUP-a Žarko Popović, Zoran Stojanovski iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva i novinar Večernjeg lista Juraj Filipović.

Zoran Stojanovski iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva kazao je da je trenutno na delu pretraživanje priobalnog dela Save i Dunava.

- Pretraživanje terena je dobrovoljno i trenutno su na terenu četiri naša operativca. Želja nam je da pomognemo MUP-u u istrazi i javili smo se da pretražimo priobalni deo, od Brankovog mosta nizvodno ka Velikom ratnom ostrvu - kazao je Stojanovski u emisiji „Kec na jedanaest“ na K1.

- Sava se dosta povukla i sada možemo da pretražujemo i vidimo postoji li uopšte trag da je Matej ušao u vodu. To je važno da naglasimo, jer se u medijima pojavljuju razne informacije, ali istina je da nema dokaza da je on ušao u vodu. Radimo i po kiši i po snegu i nećemo odustati. Nadamo se da nećemo naći trag, i da Matej nikada nije ni dospeo u vodu.

Prema rečima bivšeg načelnika MUP-a Žarka Popovića, nevolja je u tome da što više vremena prolazi sve je teže utvrditi činjenice.

- Moja glavna zamerka na istragu upućena je državnom tužilaštvu, jer prijateljima Mateja Periša koji su bili sa njim u klubu nije određeno zadržavanje iz operativnih razloga. Kolege iz MUP-a bi u razgovoru sa njima saznale činjenice. Ono što je najvažnije jeste motiv, razlog zbog kojeg je on te noći izašao iz kluba - kazao je Popović.

- Što više vremena prolazi, to se ljudi više povlače i istraga stagnira. Trebalo je pričati i sa njegovim poznanicima u Splitu, njegovim bliskim ljudima, jer mi o njemu ništa ne znamo.

I Popović je istakao da je jedino što se sa sigurnošću zna to da je Matej izašao iz kluba i trčao ulicama Beograda. Sve ostalo i dalje je nepoznanica.

Novinar Večernjeg lista Juraj Filipović iz Splita rekao je da iz grada poznaje Mateja i njegove prijatelje i da su oni svi dobri momci iz uglednih porodica.

- Svašta se pisalo u medijima i verujem da je to zbog tiraža i klika više. Oni su svi iz uglednih porodica. Ono što je najvažnije je da se ustanovi zašto je Matej izašao iz kluba, a ne da govorimo o tome šta je pio. Njegovi prijatelji su dvaput prošli poligraf i bili ispitivani, i da bilo šta u vezi sa njihovim iskazima nije bilo u redu, oni bi sigurno bili zadržani i bili bi osumnjičeni. Ogroman je pritisak na njima. Hrvatski mediji od početka žele da saznaju širi kontekst ovog slučaja - rekao je Filipović.

Filipović je kazao da je važno prestati da se u javnom prostoru govori da je on gotovo sigurno skočio u reku, jer je to samo pretpostavka.

- Teorije su otišle predaleko, mi ne znamo da li je on uopšte ušao u reku. Svi se nadamo da je on na kopnu, živ i zdrav, i da nam kaže da se samo šalio sa svima nama - dodao je Juraj Filipović .

(Kurir.rs/Republika)

Bonus video:

00:34

Nastavljena potraga za Matejem Perišem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track