Ruska vojska je zarobljene ukrajinske tenkove pretvorila u vozila na daljinsko upravljanje koje operater kontroliše pomoću upravljača s ekranom i to na način sličan onom kao kod mnogih dronova kamikaza.

Sajt Ratna zona (The War Zone - TWZ) je objavio snimak testiranja takvog modifikovanog tenka T-72AMT sa društvenih mreža.

Navodi se da još uvek nije jasno kako bi Rusija mogla da primeni ovaj novi koncept.

Podseća se da je ranije bilo presedana vezanih za upotrebu tenkova na daljinsko upravljanje u operacijama čišćenja terena od mina, a TWZ navodi da bi ovako modifikovani tenk mogao da se koristi i u običnim FPV (first-person view - pogled iz prvog lica) akcijama, odnosno da bude upotrebljen onako kako se koriste dronovi kamikaze.

screenshot20240610at5.58.09pmscaled-copy.jpg
Twitter/clashreport 
foto: Twitter/clashreport

Navodi se da nije poznato gde je i kada nastao snimak probe modifikovanog T-72AMT, ali se dodaje da je on od nedavno počeo da kruži internetom.

Prema organizaciji Oriks, do sada je vizuelno potvrđeno zarobljavanje šest ukrajinskih tenkova T-72AMT koji su sada u rukama ruskih trupa, ali bi ukupni broj mogao da bude i veći.

screenshot20240610at5.58.40pm-copy.jpg
Twitter/clashreport 
foto: Twitter/clashreport

Navodi se da je T-72AMT unapređena varijanta tenka T-72A, a od 2017. su u posedu ukrajinskih oružanih snaga.

Na početku snimka vidi se pogled iz kabine tenkovske posade, ali kada kamera odzumira, shvata se da je to zapravo prenos uživo iz unutrašnjosti tenka koji se emituje na ekranu vizira koji drži operater.

screenshot20240610at6.03.12pmscaled-copy.jpg
Twitter/clashreport 
foto: Twitter/clashreport

Taj ruski vojnik, koji stoji na ivici polja, osim vizira u rukama ima i daljinski upravljač.

Navodi se da deluje da vojnik ima FPV kontrolu nad kupolom tenka, a možda i nad njim celim.

screenshot20240610at6.04.07pmscaled-copy.jpg
Twitter/clashreport 
foto: Twitter/clashreport

Nakon toga snimak pokazuje jednog od pripadnika ruskih trupa kako sedi na ivici polja i odatle pomoću daljinskog upravljača koji drži u rukama upravlja kretanjem tenka.

Dalje u klipu vidi se vojnik pomoću sistema daljinske kontrole manevriše samo kupolom tenka.

screenshot20240610at6.04.01pmscaled-copy.jpg
Twitter/clashreport 
foto: Twitter/clashreport

Pored toga snimak prikazuje dve osobe koje iz daljine upravljaju tenkom sa vizirima opremljenim ekranima na glavama i daljinskim upravljačima, pri čemu deluje da jedan tako vozi tenk, dok drugi po svemu sudeći kontroliše njegovu kupolu.

Kako navodi TWZ, na osnovu snimka nije moguće utvrditi da li je moguće pomoću daljinskog upravljača pucati iz bilo kojeg oružja koje tenk poseduje.

Ovaj sajt navodi da je Rusija i ranije na front slala zarobljene ukrajinske tenkove, ali da njije jasno zašto je odlučila da im doda i daljinsku kontrolu.

(Kurir.rs/The War Zone/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

Kurir televizija VOJNI ANALITIČAR UŽIVO SA POLIGONA PEŠTER: Noviteti su nam ruski sistem REPELENT i dronovi kamikaze KOMARAC I OSICA