ZVER IZ DUBINA IZNENADILA NAUČNIKE! Otkrivena NOVA vrsta, a ime je dobila po MRAČNOM LIKU iz popularnog filma (FOTO)
Foto: Profimedia

"Čim su kolege predložile ime za ovo biće, znali smo da je savršeno"

ZVER IZ DUBINA IZNENADILA NAUČNIKE! Otkrivena NOVA vrsta, a ime je dobila po MRAČNOM LIKU iz popularnog filma (FOTO)

Planeta -

Pirane su mala, gladna i zubasta stvorenja koja vole meso. Međutim, manje je poznato da imaju "rođake" zvane pakus ribe, i da su vegetarijanci. Da stvar bude još urnebesnija, u Amazonu je nedavno identifikovana nova vrsta ovih pakusa, riba poznatih po svojim neobičnim zubima nalik ljudskim.

Ova vrsta pakusa, dobila je ime po Sauronu, mračnom liku iz Gospodara prstenova. Njeno ime je Miloplus sauron zbog oznake na njenoj strani tela koja liči na Sauronovo oko.

"Čim su kolege predložile ime za ovu ribu, znali smo da je savršeno za nju. Njena šara zaista podseća na to oko, posebno u kombinaciji sa narandžastim flekama na njenom telu", rekao je Rupert Kolins, viši kustos riba u londonskom Prirodnjačkom muzeju.

Miloplus sauron pakus je riba koja je srodnik pirane. Ključna razlika između ove dve grupe riba je u tome što su pakusi vegetarijanci. Njihova ishrana se može videti po neobičnom zubu, koji izgleda slično ljudskom. Neverovatno je da, ako imaju dovoljno hrane i lagodan život (često su kućni ljubimci), mogu da narastu i do metar i da teže i do 20 kilograma.

(Kurir.rs/B92/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track