ŠOK! OKRENULI LEĐA PUTINU Le Pen i Bardela brišu proruske planove - od jačih odnosa s Moskvom do izlaska Francuske iz komande NATO
Foto: Denis CHARLET / AFP / Profimedia, EPA Kristina Kormilitsynasputnikkr

DELOVI MANIFESTA NACIONALNOG OKUPLJANJA UKLONJENI SA SAJTA STRANKE

ŠOK! OKRENULI LEĐA PUTINU Le Pen i Bardela brišu proruske planove - od jačih odnosa s Moskvom do izlaska Francuske iz komande NATO

Planeta -

Sve je manje dana ostalo do prevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj, koje je predsednik Emanuel Makron raspisao nakon debakla vladajuće stranke Renesansa i trijumfa ultradesnice na glasanju za Evropski parlament.

Briselski sajt Politiko objavio je podatke koji ukazuju da je stranka Nacionalno okupljanje, koja pobedila na evropskim izborima, počela da napušta prorusku odbrambenu agendu koju godinama zastupa.

Navodi se da je ta stranka, na čijem čelu je mladi Žordan Bardela iako je njeno najistaknutije lice i dalje dugogodišnja predsednica Marin le Pen, tiho uklonila sa svog sajta delove partijskog manifesta koji se odnosi na odbrambenu politiku Nacionalnog okupljanja.

Konkretno su izbrisani pasusi u kojima se predlaže jačanje diplomatskih odnosa Francuske sa Rusijom, obustavljanje projekata koji promovišu saradnju sa Nemačkom i francusko napuštanje integrisane vojne komande NATO.

Politiko navodi da, pošto se očekuje da stranka Le Pen i Bardele osvoji veliki broj poslanika u budućem sazivu parlamenta, što otvara vrata ulasku Nacionalnog okupljanja u vladu, oni nastoje da osnaže svoj kredibilitet na međunarodnoj sceni pre nego što Francuzi izađu na birališta u prvom krugu izb izbora 30. juna. za kojim sledi i drugi krug 7. jula.

Žordan Bardela, Mari Le Pen, Marin Le Pen, Emanuel Makron, Vladimir Putin
foto: AP Christophe Ena, AP Daniel Cole, AP Alexander Zemlianichenko, Abdullah Firas/ABACA/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia, EPA Guillaume Horcajuelo

Izbirisani delovi teksta sa sajta Nacionalnog okupljanja bili su stranačkog manifesta iz kampanje koju je Le Pen vodila za predsedničke izbore 2022, izgubivši na kraju od Emanuela Makrona.

Manifest se sastojao iz 17 tematskih delova koji su se odnosili na različita područja stranačke politike.

Na sajtu Nacionalnog okupljanja i dalje stoji 16 tematskih celina, a uklonjena je samo ona koja se tiče odbrane i to negde nakon 11. juna, dakle nekoliko dana nakon izbora za Evropski parlament.

Celokupni manifest i dalje je dostupan onlajn na sajtu koji više nije povezan sa Nacionalnim okupljanjem.

U izbrisanom delu tog mafesta nalazili su se stranački planovi za distanciranje Francuske od Vašingtona, uz istovremeno nastojanje ka približavanju Moskvi.

Žordan Bardela
Žordan Bardelafoto: JEANNE ARCOSSINI / Sipa Press / Profimedia

U tom programu kojim je promovisana predsednička kandidatura Le Pen 2022. stajalo je da se Amerika "ne ponaša uvek kao saveznica Francuske", kao i ideja da treba težiti "savezu sa Rusijom po određenim pitanjima", uključujući evropsku bezbednost i borbu protiv terorizma.

Deo manifesta koji je uklonjen sa sajta Nacionalnog okupljanja stajala i tvrdnja da bi Francuska "odmah" trebalo da napusti integrisanu vojnu komandu NATO.

Tu je bio i predlog da se "stane na kraj" projektima saradnje sa Nemačkom u vojnom sektoru zbog "dubokih i nepomirljivih doktrinalnih, operativnih i industrijskih neslaganja sa Berlinom".

Marin le Pen
Marin le Penfoto: Adnan Farzat/NurPhoto/Shuttersto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tu se mislilo na francusko-nemačke planove zajedničke izrade tenkova i borbenih aviona nove generacije.

Politiko navodi da je Nacionalno okupljanje poslednjih meseci ublažilo neke od svojih najkontroverznijih statova.

Tako su se u martu ove godine poslanici ove stranke uzdržali od izjašnjavanja o vojnoj pomoći Ukrajini, dok je francuska ultralevica u parlamentu jasno glasala protiv tog predloga.

Vladimir Putin
foto: AP/Valentina Pevtsova

Istog meseca je Bardela, lider stranke i zvezda u usponu francuske političke scene, kazao briselskom sajtu da bi trebalo sačekati kraj rata u Ukrajini pa onda donositi odluku o francuskom napuštanju integrisane vojne komande NATO.

Bardela je viđen za novog premijera Francuske ukoliko Nacionalno okupljanje pobedi na vanrednim izborima.

(Kurir.rs/Politico.eu/Preveo i priredio: N.V.)

Bonus video:

03:56

RUSI GRUPIŠU VOSJKU NA DONJECKOM PRAVCU! Obradović: Ukrajinci će sigurno pokušati da odseku Krim, PUTIN IMA JEDNU SLABU TAČKU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track