RUSI POČELI DA PREBACUJU TRUPE IZ DONJECKA: Američki analitičar kaže da ukrajinski kontranapadi daju rezultate, HARKOV ODBRANJEN?
Foto: Министерство обороны Российской Федерации/Youtube/Make It, Shutterstock, screenshot

IZJAVA DŽORDŽA BAROSA IZ INSTITUTA

RUSI POČELI DA PREBACUJU TRUPE IZ DONJECKA: Američki analitičar kaže da ukrajinski kontranapadi daju rezultate, HARKOV ODBRANJEN?

Planeta -

Džordž Baros, analitičar američkog Instituta za proučavanje rata (ISW), tvrdi da uspešni ukrajinski kontranapadi u blizini Harkova i primoravanje Rusije da prebacuje trupe iz Donjecke oblasti na područje oko drugog po veličini grada u Ukrajini, pokazuju da trupe pod komandom Kijeva dobijaju na zamahu.

On je za Ukrinform ipak kazao da je za ocenu da se situacija na frontu kod Harkova približava prekretnici neophodno uzeti u obzir celokupno ratište, uključujući jug i istok Ukrajine, kao i poznavati planove koje ima njena vojska.

Navodi se da Baros prati situaciju u Ukrajini kao šef timova za Rusiju i geoprostorne obaveštajne poslove ISW.

On je potvrdio da su ukrajinske snage ostvarile određena taktička napredovanja na pravcu Harkova.

Ukrajina, ruski vojnici, Harkov, Vladimir Putin, Volodomir Zelenski
foto: Shutterstock, Handout / AFP / Profimedia, EPA Sergey Kozlov, AP Efrem Lukatsky, AP Mikhail Metzel

Baros je rekao da postoje dokazi o određenim uspešnim taktičkim kontranapadima koje su ukrajinski vojnivi izveli u blizini mesta Hliboke i Vovčansk.

- Ipak, još uvek nije jasno da li će ukrajinske snage značajno pojačati napore za oslobađanje okupiranih delova Harkovske oblasti - naveo je Baros.

On je ocenio da je ruska vojska pokrenula operaciju na području Harkova kako bi privukla ukrajinske snage tamo i stvorila sebi uslove za napredovanje u Donjeckoj oblasti.

(Kurir.rs/Ukrinform/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

04:23

Potpuno razrušen grad Harkov u Ukrajini: Građani uznemireni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track