"DA LI JE PUTIN SPREMAN DA IDE TOLIKO DALEKO?" Zbog ovog scenarija STRAHUJE CEO SVET: Zapadni zvaničnici su u pripravnosti
Foto: AP Gavriil Grigorov

panika

"DA LI JE PUTIN SPREMAN DA IDE TOLIKO DALEKO?" Zbog ovog scenarija STRAHUJE CEO SVET: Zapadni zvaničnici su u pripravnosti

Planeta -

Rusija i Severna Koreja potpisale su sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu, koji će zameniti sporazume iz 1961. i 2000.-2001. To je posedica duboke evolucije geopolitičke situacije u svetu i regionu, izjavio je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

Nije uperen protiv niti jedne pojedinačne zemlje, istakao je, ali mu je cilj osiguranje šire stabilnosti u severoistočnoj Aziji.

Razgovor oči u oči severnokorejskog lidera Kim Džong-una i ruskog predsednika Vladimira Putina trajao je dva sata. Ruski predsednik u sredu je završio dvodnevnu posetu Severnoj Koreji, a nakon toga je otputovao u Vijetnam. U maju je bio u Kini.

Rusiji i Severnoj Koreji zajedničko je to da su pod zapadnim sankcijama i da obe imaju nuklearno oružje. Putinova poseta podstakla je strah od jačanja nuklearne opasnosti u savezništvu Moskve i Pjongjanga. Kada je Putin poslednji put posetio Pjongjang, 2000., Rusija je bila članica G8.

Vladimir Putin, Kim Džong Un
foto: EPA Gavriil Grigorov Sputnik

Severna Koreja, kojom je tada vladao Kimov otac Kim Džong-il, šest godina kasnije izvešće svoj prvi nuklearni test. Geopolitička klima se u međuvremenu potpuno promenila. Ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022., zajedno s rekordnim brojem sjevernokorejskih raketnih testiranja te godine, produbila je međunarodnu izolaciju obeju zemalja.

Kineska tampon-zona

Najpouzdaniji donator i diplomatski saveznik Severne Koreje je Kina. Severna Koreja obezbeđuje joj tampon-zonu prema američkim snagama u Južnoj Koreji. Pjongjang je oduvek s nelagodom doživljavao preveliku zavisnost od Kine, sa kojom ima 90 odsto svoje spoljnotrgovinske razmene. Budući da je Rusija u potrazi za saveznicima, to Kimu daje priliku da proširi svoju mrežu podrške. Veruje se da je Kim osigurao pomoć hranom i naftom iz Rusije, kako bi rešio problem velikih nestašica.

U članku objavljenom u severnokorejskim državnim medijima uoči posete, Putin je zahvalio Pjongjangu što je pokazao "nepokolebljivu podršku" ruskom ratu u Ukrajini i rekao da su se dve zemlje "spremne da se suoče sa ambicijama kolektivnog Zapada". Putin je napisao da su dve zemlje suočene s nastojanjem SAD-a da svetu nametne "neokolonijalnu diktaturu".

Stručnjaci i zvaničnici upozoravaju da Kim Džong-un verovatno pokušava da dobije rusku podršku za svoj program razvoja nuklearnog oružja u zamenu za podršku ruskim snagama u Ukrajini. Južnokorejski zvaničnici tvrde da Severna Koreja prima pošiljke hrane, goriva i druge robe iz Rusije.

Lansiranje satelita

Glavno je pitanje do koje je mere Rusija spremna da ide u podršci severnokorejskom nuklearnom programu. Severna Koreja je od ranije Rusiji poslala znatne količine granata za artiljerijsko oružje iz sovjetske ere. Iako su slabijeg kvaliteta od ruskih, to je bilo važno za jačanje ruske moći na frontovima u Ukrajini.

Putin je signalizirao spremnost da pomogne Sjevernoj Koreji u razvoju njenog svemirskog i satelitskog programa tokom sastanka s Kimom u septembru u Vladivostoku koji se, prikladno, održao u postrojenju za lansiranje raketa.

Otad je bilo znakova da je do takve pomoći između ostalog došlo i uspešno lansiranje prvog severnokorejskog vojnog izviđačkog satelita Maligjong-1, nakon dva neuspela pokušaja. Ali analitičari se slažu da je malo verovatno da će Putin u ovom trenutku jednako pomoći severnokorejskom nuklearnom programu, budući da ni Putin ni njegov bliski partner i kineski lider Si Đinping ne žele nuklearni sukob u regionu.

Početkom prošle godine Kim je naredio "eksponencijalno" širenje nuklearnog arsenala i razvoj moćnijih interkontinentalnih balističkih projektila, saopštili su državni mediji. Glavni cilj posete Vladimira Putina Severnoj Koreji, prve u više od dve decenije, jeste kako osigurati stalnu podršku Pjongjanga za rat u Ukrajini. Putin je pojačao kontakte s Kimom Džong-unom prošle godine dok su se njegove zalihe oružja smanjivale.

Ova dvodnevna poseta značajan je korak napred za partnerstvo utemeljeno na zajedničkom neprijateljstvu prema Zapadu, što osnažuje Putina i Kima Džong-una te produbljuje globalni rascep. Putinova poseta dolazi u trenutku kada se Severna Koreja pobunila protiv rastuće vojne pomoći SAD-a Južnoj Koreji i Japanu.

Zapad zabrinut zbog podrške nuklearnom programu Severne Koreje

Poseta Vladimira Putina Pjongjangu potvrđuje vrlo blisku vezu Rusije i autoritarnih država poput Severne Koreje, Kine i Irana, izjavio je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za medije s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

"Zabrinuti smo zbog potencijalne podrške Rusije Severnoj Koreji u njenom raketnom i nuklearnom programu" rekao je Stoltenberg. Blinken je rekao da je Putinovo putovanje u Pjongjang znak njegovog "očaja" u nastojanju da ojača odnose sa zemljama koje mogu podržati njegov rat u Ukrajini.

Vladimir Putin, Kim Džong Un
foto: AP Gavriil Grigorov

Kina je pozdravila Putinovu posetu Pjongjangu. Lin Jian, potparol ministarstva spoljnih poslova, rekao je da Kina pozdravlja Rusiju u namerama da učvrsti i razvije veze sa zemljama s kojima ima tradicionalno prijateljstvo.

Analitičar Cui Heng iz Centra za ruske studije Istočnokineskog univerziteta rekao je da je saradnja Moskve i Pjongjanga "racionalan izbor". Potparolka Bele kuće Karin Žan Pijer izjavila je da je produbljivanje saradnje Rusije i Severne Koreje "trend koji bi trebalo da izazove veliku zabrinutost svakoga ko je zainteresovan za održavanje mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Zamenica državnog sekretara Boni Dženkins rekla je da veruje da Severna Koreja želi od Rusije da nabavi borbene avione, rakete zemlja-vazduh, oklopna vozila, i materijale za proizvodnju balističkih raketa.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track