SAD DONELA "TEŠKU, ALI NUŽNU ODLUKU"! Odlažu se vojne isporuke, a naoružanje ide...
Foto: EPA/Toms Kalnins

urgentno

SAD DONELA "TEŠKU, ALI NUŽNU ODLUKU"! Odlažu se vojne isporuke, a naoružanje ide...

Planeta -

Vlada SAD-a planira da odloži isporuku neke vojne opreme drugim zemljama kako bi dala prioritet jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je u četvrtak da je, s obzirom na hitne potrebe Kijeva, američka vlada donela "tešku, ali nužnu" odluku o odlaganju određenih planiranih prodaja oružja drugim zemljama, posebno projektila za protivvazdušnu odbranu Patriot i NASAMS sistema.

Oni bi umesto toga trebalo da pripadnu Ukrajini, čijim su oružanim snagama hitno potrebni dodatni kapaciteti protivvazdušne odbrane, rekao je.

Te zemlje su obaveštene o odluci, rekao je Kirbi, iako nije rekao o kojim je zemljama reč. Svi će dobiti ono što su naručili, samo malo kasnije nego što je prvobitno planirano, rekao je.

To je prvi spomenuo američki predsednik Džo Bajden na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na marginama samita grupe G7 u Italiji.

(Kurir.rs/Jutarnji/Foto: Ilustracija/Preneo: A.N.)

Bonus video:

03:16

OVAKVI SAVEZI PRAVILI SU SE NEPOSREDNO PRED OBA SVETSKA RATA! Analitičar upozorava: Putin šalje poruku ne samo SAD već I KINI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track