POD PUNOM RATNOM OPREMOM: Na granici sa Hrvatskom mađarska vojska u pancirima i sa hamerima!
Foto: Printscreen Nezavisne.com

IZBEGLICAMA SVE TEŽE

POD PUNOM RATNOM OPREMOM: Na granici sa Hrvatskom mađarska vojska u pancirima i sa hamerima!

Hrvatska -
Kao što je slučaj na granici sa Srbijom, odabraćemo mesta gde će izbeglice moći legalno da prelaze iz Hrvatske, ali moramo da zaustavitimo prelaske zelene granice iz Hrvatske u Mađarsku - rekao je mađarski premijer Viktor Orban

BUDIMPEŠTA - Izgradnja ograde na granici Mađarske i Hrvatske je skoro gotova, a na granici sa Slovenijom postavljena je bodljikava žica, izjavio je portparol mađarske vlade Zoltan Kovač.

Kovač je rekao da Mađarska ne želi da zatvori svoje granice, već da "zaštiti granicu Evropske unije". "Mađarska vlada ne smatra da je ograda rešenje za masovne migracije, ali je sredstvo da se zaustave ilegalni migranti, kazao je Kovač za radio Košut.

Kovač je rekao da ne vredi političarima Evropske unije da raspravljaju o osnovnim pravilima Unije koji jasno kažu da granice moraju da se zaštite, prenijela je agencija MTI. Šengenski sporazum dozvoljava državama članicama EU da iskoriste sva neophodna sredstva za zaštitu granica, dodao je on. Na granici sa Hrvatskom je i mađarska vojska u hamerima i sa pancirima.

Kovač je naglasio da je Hrvatska člnica EU, iako nije članica Šengena, ali da se uprkos tome javno deklarisala da se neće povinovati pravilima Unije.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas u Beču da će održati konsultacije s drugim državama u regiji i sa UN-om pre nego što odluči za izbeglice zatvoriti granicu sa Hrvatskom, piše AP.

- Kao što je slučaj na granici sa Srbijom, odabraćemo mesta gde će izbeglice moći legalno da prelaze iz Hrvatske, ali moramo da zaustavitimo prelaske zelene granice iz Hrvatske u Mađarsku - rekao je mađarski premijer u Beču.

(Nezevisne)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja