DA LI JE NA +30 PAMETNIJE NOSITI SVETLU ILI TAMNU ODEĆU? Lekari razbili sve predrasude, ovako telo reaguje, ODGOVOR IZNENADIO
Foto: Zorana Jevtić

MOŽDA NISTE ZNALI

DA LI JE NA +30 PAMETNIJE NOSITI SVETLU ILI TAMNU ODEĆU? Lekari razbili sve predrasude, ovako telo reaguje, ODGOVOR IZNENADIO

Zanimljivosti -

Temperatura je ovih dana izuzetno visoka, a kao jedna od mera zaštite od paklene vrućine savetuje se nošenje bele ili svetle odeće. Naučnici su otkrili da li takva odeća ili crna zaista bolje štiti od nesnosne vrućine.

Grčka, Vrućina
foto: Nicolas Koutsokostas/NurPhoto/Sh / Shutterstock Editorial / Profimedia

Istraživački tim Ričard Tejlor i Virdžinija Finč sa Univerziteta Harvard i Amiram Školnik i Arieh Borut sa Univerziteta u Tel Avivu pitali su se zašto beduini nose crne ogrtače u vrelim pustinjama. Njihova studija objavljena je u časopisu Nature 1980. godine.

Otkrili su da crni ogrtač provodi više toplote unutra od belog ogrtača. Međutim, rezultati istraživanja su pokazali da nije bitno da li nosite crnu ili belu odeću tokom velikih vrućina.

muslimanka, burka, veo, džihadistkinje, muslimanke
foto: Profimedia

- Količina toplote koju dobije beduin izložen vrućoj pustinji je ista bez obzira da li nosi crnu ili belu odoru. Dodatna toplota koju crni ogrtač upije gubi se pre nego što stigne do kože - tvrde stručnjaci.

Zanimljivo je da se pokazalo da je, barem za beduinske haljine, crna hladna kao i svaka druga boja.

Šta obući tokom toplotnog talasa?

toplotni udar, toplotna iscrpljenost, visoke temperature, leto, vrućina
foto: Shutterstock

Ljudsko telo je programirano da samoreguliše telesnu temperaturu zračivanjem toplote direktno sa kože i znojenjem. Kada se telo pregreje, mozak govori znojnim žlezdama u koži da se otvore i počnu da rade. Ali nije znoj ono što nas hladi - isparavanje te vlage iz naše kože je ono što hladi telo, piše CNN, a prenosi Net.hr.

- Želimo da pomognemo tom procesu, a ne da ga ometamo. Nošenje široke odeće koja propušta vazduh može dozvoliti da znoj ispari iz tela i oslobađaju toplotu iz kože - rekao je dr Prabu Selvam.

leto, vrućina, žega, toplo vreme
foto: Zorana Jevtić

To znači da tokom toplotnog talasa treba da nosite prozračne prirodne tkanine. Slobodna pamučna košulja, lanena haljina ili svilena bluza omogućiće cirkulaciju vazduha.

Odeća sa otvorima se takođe preporučuje. Ali takođe, preporučljivo je nositi tamniju odeću koja je napravljena od gusto tkanog materijala, jer njegova gusta konstrukcija bolje štiti kožu od opasnih sunčevih zraka koji mogu izazvati opekotine i starenje kože.

lepeza, vrućina, znojenje, hlađenje
foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Dobra krema za sunčanje pre izlaska napolje u svetloj odeći može pomoći, savetuju stručnjaci.

(Kurir.rs/I.M.)

Bonus video:

02:44

KOJI DELOVI AUTOMOBILA NAJVIŠE STRADAJU TOKOM VRUĆINA? Ćećez otkrio: Pre bilo kakvog putovanja OVE 3 STVARI MORATE DA PROVERITE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track