EPILOG KRVAVE TRAGEDIJE U SVRLJIGU: Dečaku pojačani nadzor jer je ubio sestru iz puške!
Foto: M.M.

NESREĆA

EPILOG KRVAVE TRAGEDIJE U SVRLJIGU: Dečaku pojačani nadzor jer je ubio sestru iz puške!

Crna Hronika -

Petnaestogodišnjem N. Đ. izrečena vaspitna mera jer je sud utvrdio da je delo učinio iz nehata, te da je veoma teško podneo sestrinu smrt

NIŠ - Petnaestogodišnjem N. Đ. iz Svrljiga, koji je 6. februara prošle godine ubio rođenu sestru Jovanu Đorđević (19), izrečena je vaspitna mera pojačanog nadzora. Viši sud u Nišu odlučio je da, bez obzira na težinu posledica, dečaku izrekne ovakvu meru s obzirom na to da je delo učinio iz nehata, te da je veoma teško podneo sestrinu smrt.

Kako je saopštila portparol Višeg suda u Nišu Iva Popović Knežević, ova mera može trajati najduže dve godine.

- Veće za maloletnike Višeg suda u Nišu izreklo je maloletniku vaspitnu meru pojačanog nadzora od strane organa starateljstva zbog krivičnog dela ubistva. Ova mera može da traje od šest meseci do dve godine, a sud tokom njenog trajanja ispituje da li su prestali razlozi za njeno izricanje - kazala je sudska portparolka i dodala da je izrečena mera bila predlog i Višeg javnog tužilaštva i Centra za socijalni rad.

Tragedija koja je zavila u crno porodicu Đorđević dogodila se u porodičnoj kući, a nesrećna devojka platila je najvišu cenu jer oružje nije bilo zaštićeno od dece. Sticajem tragičnih okolnosti, dan ranije njihov komšija koji je sa ocem bio u lovu ostavio je pušku u njihovoj kući.

Petnaestogodišnjak je iskoristio nepažnju roditelja i uzeo oružje, koje je u šali uperio ka sestri ne znajući da je napunjeno. Hitac je devojku pogodio u vratni deo kičme, usled čega je podlegla povredama na putu od Svrljiga ka niškoj bolnici. Nesreća se dogodila naočigled njihove četrnaestogodišnje sestre i dece njihovog strica, koja su doživela užasnu traumu.

Mališan je proveo izvesno vreme u pritvoru, ali je tokom istrage nesumnjivo ustanovljeno da je ubistvo posledica nepažnje, te da dečak nije imao ni najmanju nameru da povredi svoju stariju sestru.

Inače, dečak je pušku kojom je ubio sestru sakrio na tavan, gde ju je policija pronašla, jer se uplašio kad je video okrvavljenu sestru. Samo dan ranije on je napunio 14 godina i postao krivično odgovoran. Zakon predviđa da se mlađim maloletnicima, bez obzira na vrstu krivičnog dela, mogu izricati samo vaspitne mere, od kojih je najstroža upućivanje u vaspitno-popravni dom.

Zakon

ŠTA JE POJAČANI NADZOR

Pojačani nadzor od strane organa starateljstva je vaspitna mera koju sprovodi Centar za socijalni rad. Kako se navodi u zakonu, dok traje mera maloletnik ostaje kod roditelja, a službeno lice brine o njegovom školovanju, eventualnom odvajanju od sredine koja na njega utiče štetno, lečenju i sređivanju prilika u kojima živi. Pojačan nadzor se sprovodi u okviru savetodavnih razgovora s maloletnikom i njegovim roditeljima i poseta porodici.

Kurir / D. K.

Foto: M.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track