POTEZAO JE PIŠTOLJ NA SVAKOGA, TO MU JE DOŠLO GLAVE: Ubistvo Rubežića je najčuvenije mafijaško smaknuće u Beogradu
Foto: Privatna Arhiva

FELJTON: Za Kurir piše Vojislav Tufegdžić

POTEZAO JE PIŠTOLJ NA SVAKOGA, TO MU JE DOŠLO GLAVE: Ubistvo Rubežića je najčuvenije mafijaško smaknuće u Beogradu

Crna Hronika -

Sačekuša kod Istočnih kapija: Bojan Petrović bio je jedan od četvorice egzekutora Ranka Rubežića, u likvidaciji koja se u istoriji podzemlja meri jedino sa ubistvom Ljube Zemunca

Kad je uštedeo nešto novca, Bojan Petrović je poželeo da razbojništva ostavi za sobom i kupi nekoliko lokala u Beogradu.

Međutim, sukob između Giške, njegovog starijeg prijatelja i na neki način mentora, i Ranka Rubežića prisilno mu je promenio planove. U tom trenutku mu ni u primisli nije bilo da će postati jedan od četvorice egzekutora u likvidaciji koja se u usmenoj istoriji podzemlja meri jedino sa ubistvom Ljube Zemunca.

Bojan Petrović, foto: Printscreen

Maltretirao svoje ljude

Petrović je ispričao da se situacija otrgla kontroli po povratku Borisa Petkova sa petogodišnje robije u Austriji. Rubežić je, zbog sukoba s Petkovim, čiju pozadinu niko nije tačno znao, mada se pričalo o preotimanju devojke i dugu od 60.000 maraka, nameravao da ga likvidira.

- Jedno veče videli smo ispred Borisove kuće otiske u snegu, specifične tragove “marsovki” koje je Ranko nosio. Rekao sam Borisu da je imao sreće, ali da možda sledeći put neće biti tako - pričao je Petrović.

Uveravao je da nikakvog razloga osim prijateljstva s Petkovim nije imao za napad na Rubežića. Prema njegovom opisu, i Milovanu Vujisiću Vuji i Draganu Popoviću Dadilji dozlogrdio je Rubežićev preki karakter. Navodno je i na njih potezao pištolj, zahtevao da smaknu policajca koji mu se zamerio, kao i sina jednog generala, a primoravao ih je i da idu u bolnicu i vređaju kriminalca koga je on prethodno ranio u nogu. Nisu hteli.

- Sastali smo se Boris, Dadilja i ja, ali nije bilo Vuje, pa smo se dali u potragu. Našli smo ga u drugom lokalu. Rekao nam je da se Ranko javljao i zahtevao da on i Dadilja odmah dođu po njega. Nismo mu verovali pošto su oni bili dobri Rankovi drugovi. Ali zaklinjali su nam se da im je dojadio i da ne postoji drugo rešenje nego da ga ubiju. Predložili su da oni krenu jednim, a mi drugim kolima, što je Boris odbio. Tražio je da ja idem s Dadiljom, a on sa Vujom. Hteo je da ih tako kontrolišemo.

Boris Petkov, foto: Printscreen

„Gde si, pobratime”

Čin ubistva Petrović je detaljno opisao:

- Došli smo do Kapija na Konjarniku. Ranko je bio u poseti kod Slobe Šaranovića. Posle 20 minuta izašao je jedan iz Rubežićeve ekipe, a Vuja i Dadilja su izašli iz kola. Vuja je ispod mantila imao “luparu”, a Dadilja pištolj.

Momka su poslali niz ulicu da navodno čuva stražu ako naiđe policija. Ubrzo se pojavio i Ranko, trčkarao je malo poguren jer je bilo veoma hladno, padao je sneg. U jednoj ruci je držao bombu, u drugoj pištolj s metkom u cevi. “Pi... prodali ste me po treći put”, rekao im je. Vuja se nasmejao: “Gde si, pobratime, čekamo te pola sata. Smrzli smo se!” Onda je izvadio “luparu” i opalio u njega. Ranko je riknuo kao lav, udarac ga je bacio metar i po unazad. Krenula je pucnjava, istrčali smo Boris i ja, ispaljeno je šezdesetak metaka, a Ranka je pogodilo bar trideset. Nije stigao da puca. Umro je s pištoljem u ruci, bomba mu je ispala.

Osuđeni kao saučesnici

POSLE ŽALBE PRODUŽENE KAZNE

Za ubistvo Ranka Rubežića 1985. godine Dragan Popović i Milovan Vujisić su osuđeni na po 15 godina zatvora, dok su Petkov i Petrović u kasnijim razdvojenim sudskim postupcima osuđeni na po pet godina zatvora. Popović i Vujisić su se odmah posle ubistva predali policiji, dok su Petkov i Petrović neko vreme bili u bekstvu. Bojan Petrović i Boris Petkov nisu priznali da su i sami ispalili hice u Rubežića. Sud to nije uspeo da utvrdi. Osuđeni su za saučesništvo, žalili su se, ali im je Vrhovni sud produžio kazne, Petkovu na sedam, Petroviću na šest godina.

SUTRA PRESKUPO „TERANJE PRAVDE”

Kurir / E.K.

Foto: Privatna arhiva, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Pet najvećih kriminalaca iz 80-ih godina prošlog veka!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja