ZEMUNSKI KLAN, ŽIVOT IZNUTRA: Pretnje policiji preko novina! KAKO JE NASTALA ŠILEROVA
Foto: Privatna Arhiva

Feljton KurirA

ZEMUNSKI KLAN, ŽIVOT IZNUTRA: Pretnje policiji preko novina! KAKO JE NASTALA ŠILEROVA

Crna Hronika -

Ako policija bez razloga puca na nas, moraćemo malo da se branimo, bojim se da ne bude krvi do kolena, poručio Milan Jurišić (na fotografiji)

Troškovi poslovanja i održavanja „zemunskog klana“ bili su veliki. Samo ogranak klana u Novom Sadu imao je 25 automobila, 15 iznajmljenih stanova, desetak salaša i vikendica koje su služile kao skrovište za heroin i kao zatvori za taoce.

U Beogradu je broj automobila i stanova za skrivanje bio veći. Pripadnici klana su veliki novac ulagali u nabavku droge, za skupe poklone i podmićivanje, kao i za gradnju nekretnina.

Dušan Spasojević Šiptar, foto: Privatna Arhiva

Demonstracija sile

Dobar deo prve zarade od trgovine drogom vođa klana Dušan Spasojević je uložio u izgradnju poslovne zgrade i tri stambene kuće s bazenom u Šilerovoj ulici u Zemunu. Imao je tada 30 godina, a za izgradnju ove tvrđave potrošio je oko tri miliona maraka. Za četiri godine, koliko je gradnja trajala, zgrada je jednom rušena do temelja jer se Spasojeviću projekat nije dopao. Potom je izgrađena nova.

U drugoj polovini 2002. klan se osećao najmoćnije, njihova demonstracija sile bila je vidljiva na svakom koraku. Beogradom, a naročito Zemunom, često su prolazila njihova blindirana vozila u pratnji dva džipa s policijskim oznakama i rotacionim svetlima.

Sedište klana u Šilerovoj, foto: Privatna Arhiva

Spasojević u to vreme na platnom spisku uveliko ima i svoje novinare. Jedan od njih, hapšen tokom akcije „Sablja“, zbog čega mu je država kasnije platila odštetu, pratio je dešavanja u beogradskom podzemlju i objavljivao tekstove koji na najprizemnije načine pokušavaju da uruše kredibilitet policajaca koji nisu bili po volji članovima klana.

Na naslovnoj strani nedeljnika koji su finansirali kriminalci tako je objavljena „ekskluzivna ispovest“ Milana Jurišića s podužim pretećim naslovom: „Ako beogradska policija bez razloga puca na nas, moraćemo malo da se branimo, bojim se da ne bude krvi do kolena“. Uz tekst je objavljena fotografija ranjenog Jurišića priključenog na aparate u bolničkoj postelji. Iako teško povređen, „smogao je snage za ekskluzivni intervju“.

Sukob s interventnom

Ovaj član bande ranjen je u razmeni vatre s interventnom patrolom beogradske policije dok je pokušavao da pobegne u ukradenom automobilu. Čitav tekst obilovao je izmišljotinama i optužbama na račun policajaca koje klan nije uspevao da podmiti. Novinar i njegov ranjeni sagovornik su ih optužili za niz navodnih sličnih incidenata „jer im ministar policije i njihovi načelnici dozvoljavaju da pucaju u koga oni hoće“.

Dušan Krsmanović, foto: Profimedia

Dušan Krsmanović

KUM NAS NIJE ZVAO NA SVADBU

Odnos Spasojevića prema pripadnicima bande odlično ilustruje i venčanje Mileta Lukovića Kuma. O tome je govorio Dušan Krsmanović:

- Kada se Kum venčao, od nas je bio pozvan samo Miloš Simović. On me je zvao telefonom da mu odnesem neki novac. Kada sam stigao, video sam u dvorištu Šilerove Kuma, Spasojevića, njihove supruge i Miloša Simovića. Naravno i matičara. Tek tu sam saznao da je u pitanju venčanje - rekao je Krsmanović.

Sutra

Bagzi je mogao da otkrije sve

Kurir / Piše Vojislav Tufegdžić, autor kultnog filma „Vidimo se u čitulji“

Foto: Privatna arhiva, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Na pomolu novi mafijaški obračun?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track