NASTAVLJENO SUĐENJE Žene u crnom: Počuča je izjavom pokrenuo lanac nasilja
Foto: Zorana Jevtić

Odgovarale na pitanja optuženog

NASTAVLJENO SUĐENJE Žene u crnom: Počuča je izjavom pokrenuo lanac nasilja

Crna Hronika -

BEOGRAD - U Višem sudu u Beogradu danas je nastavljeno sudjenje nekadašnjem portparolu Protivterorističke jedinice MUP-a Radomiru Počuči optuženom za ugrožavanje sigurnosti članicama nevladine organizacije "Žena u crnom" čije su tri aktivistkinje ocenile da je Počučina izjava pokrenula lanac nasilja, mržnje i pretnji.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal vodi krivični postupak protiv Počuče, po optužnom predlogu zbog pretnji "Ženama u crnom" upućenih preko društvene mreže Fejsbuk.

"Posebno je zabrinjavajuće što je pretnja stigla od tadašnjeg službenika državnog organa i to onog organa koji je zadužen za bezbednost i sigurnost", rekla je koordinatorka "Žena u crnom" Staša Zajović tokom svedočenja.

Ona je navela da je od dana sporne Počučine objave na Fejsbuku imala osećaj da neka od pretnji može da bude i ispunjena. Zajović je počela da navodi nekoliko incidenata koji su se dogodili od osnivanja organizacije 1991. godine, nakon čega ju je sudija Tatjana Sretenović više puta upozorila da ne opterećuje zapisnik i fokusira se na taj postupak.

Upitana da li je događaj koji je ta organizacija organizovala, a zbog kog se sudi Počuči protekao bez incidenata, koordinatorka "Žena u crnom" je odgovorila da jeste i da nikakvih problema nije bilo.

Druga aktivistkinja te nevladine organizacije Violeta Đikanović u svedočenju je rekla da je otkako je u toj organizaciji 1993. godine bilo raznih napada, ali da nikada nije osetila toliki strah kao nakon Počučinog statusa.

"Taj poziv na linč je uzrokovao lavinu pretnju, na Fejsbuku, putem mejla..", kazala je Đikanović i dodala da je to bio prvi put da je policija obezbedjivala njihovu kancelariju.

Na Počučino pitanje da li ta organizacija želi svojim aktivnostima i akcijama da izazove reakcije, Đikanović je rekla da je cilj da se građani Srbije suoče sa onim što je radjeno u njihovo ime.

Treća oštećena Ljiljana Radovanović rekla je da su 28. marta 2014. počeli njeni strahovi i ocenila da sve pretnje koje su upućene nakon Počučine objave predstavljaju posledicu te objave, kao što je skup u Valjevu gde su tri aktivistkinje fizički napadnute.

Branilac optuženog Risto Lekić predložio je da se u dokaze uvrste video-snimci tog skupa u Valjevu, a da kao svedok bude pozvana predstavnica Zavetnika Milica Đurdjević, o čemu će se sud izjasniti naknadno.

Na ročištu je danas pročitana i presuda Vrhovnog kasacionog suda kojom je objašnjeno zašto su baš te tri aktivistkinje protesta navedene kao oštećene u ovom postupku.

Sledeće ročište zakazano je za 6. oktobar u 13 časova.

Počuča je krajem marta uhapšen u Srbiji po poternici koja je za njim bila raspisana zbog izbegavanja sudjenja, ali je ubrzo pušten da se brani sa slobode i oduzet mu je pasoš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track